måndag 3 oktober 2016

Bron av Stephen Booth

Stephen Booth, Bron 

Handling:
Efter ett stökigt Halloween-firande i brittiska Edendale hittas en 35-årig kvinna död under Corpse Bridge, bron som förbinder Västra Derbyshire med en gammal begravningsplats i Staffordshire. När polisinspektör Ben Cooper, tillbaka på jobbet efter ett personligt trauma, anländer till brottsplatsen möts han av en makaber syn: en stor docka som vilar på en gravsten, snaror i skogen och en lerfigur föreställande markägaren, earlen av Mansby. 

Under utredningens gång hittas ytterligare mordoffer på vägen till bron, och Cooper får hjälp av kollegan Diane Fry att nysta ut ledtrådarna i den alltmer bisarra gåtan som tycks präglad av både politik och gammal folktro. När de får höra om earlens planer att göra om gravfältet till en parkeringsplats, blir fallet mer invecklat. Finns det ett samband mellan dödsfallen och earlens planer? Handlar det om medvetet riktade mord, eller är det en sjuk seriemördare de har att göra med? Pressen ökar, och Ben vet inte vem han kan lita på. När utredningen når sin kulmen måste han fatta ett beslut som kan försätta allt – och alla – i fara.

Vad jag tyckte:
Fjortonde boken om Ben Cooper och Diane Fry och jag gillar det ännu! Det har varit lite knaggligt några gånger men nu tycker jag att serien lyfter igen. I Bron är Ben Copper tillbaka medan Diane Fry har flytt landsbygden. Men deras utredningar kommer ändå länkas ihop och Fry får motvilligt återvända till Edendale.  Äntligen får vi också se att Fry och Copper börjar förstå att de faktiskt är i behov av varandra. I Bron möts småstaden och storstaden på ett betydligt tydligare sätt än i de tidigare delen men denna skillnad är faktiskt avgörande för hur brottet ska kunna lösas.

Stephen Booth skriver klassiska pusseldeckare där vidunderliga miljöskildringar varvas med te i mängder. Där brotten löses med pusslande, samtalande och letande. Där vi långsamt tar oss framåt men där det hela tiden finns ett driv och spänning. Bron är en välskriven deckare som är riktigt trivsam att läsa.  Smart, underhållande och skickligt sammansatt intriger tillsammans med levande karaktärer gör läsningen till en riktigt trevlig lässtund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar