torsdag 6 oktober 2016

Mörkret, väktare, lögnare, vän av Christoffer Carlsson

Christoffer Carlsson, Mästare, väktare, lögnare, vän

Handling:
Det lilla samhället Bruket, i juni 2014. Hoppet om en fridfull midsommar krossas när en äldre man hittas skjuten till döds i sitt hem. Brottsutredningen får förstärkning när Leo Junker anländer från Stockholm och utger sig för att vara från Rikskriminalpolisen. En som inte litar på honom är kriminalassistent Tove Waltersson, som nyligen återvänt till sin hemort efter en längre sjukskrivning.
Bruket är en märklig plats och döljer fler hemligheter än man först tror. I takt med att en händelse avlöser en annan växer något större än sanningen om ett grovt brott fram.
I en annan tid och en annan värld är det Stockholm och 1984. Två poliser ser sin stora chans i skuggorna av ett tillslag, men en ung journalist är fast besluten att avslöja deras hemlighet. De möts en kall natt i november och efter det finns ingen återvändo.
Vad jag tyckte:
Christoffer Carlsson är en skicklig författare med stark berättartalang. I denna bok så finns där en liten flört med äldre spionromaner. Skickligt växer en spännande och tätt berättelse fram. Genom Leo Junker får vi kopplingarna framåt i tiden samtidigt som vi växelvis får veta vad som lett fram till dagens händelser. I de dåtida kapitlen är det Charles Levin som för talan, Leo Junker före detta mentor. Det lilla samhället Bruket är skickligt tecknat med välgjorda detaljer och en känsla av stillastående luft och instängdhet. Man sugs snabbt in i berättelsen då det finns ett ständigt driv, emellanåt blir det dock lite rörigt med många röster och trådar. Dock lyckas Carlsson väva ihop allt till en snygg helhet.

Jag tycker mycket om boken då det finns en stark berättarglädje i den som tilltalar mig mycket. Mästare, väktare... är en smart, underhållande och välskriven deckare/thriller. Där en tätt, intensiv stämning bidrar till att bygga upp berättelsen. Det är på många sätt en mer eftertänksam berättelse som bjuder på en lågmäld skildring av den svenska landsbygden. Där brott och straff kontras med lojalitet in i döden. Jag kan varmt rekommendera serien om Leo Junker för den som söker något annorlunda i deckare-genren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar