söndag 2 oktober 2016

Själarna bibliotek av Ransom Riggs

Ransom Riggs, Själarnas bibliotek

Handling:
En pojke med övernaturliga krafter. En armé av livsfarliga monster. Ett avgörande slag om de besynnerliga barnens framtid.

Äventyret som började med Miss Peregrines hem för besynnerliga barn och fortsatte med Spökstaden, avslutas nu med den spännande tredje delen,Själarnas bibliotek.

Nu är de här igen de besynnerliga barnen! Tiden håller på att rinna ut. En galning är på jakt efter dem och miss Peregrine befinner sig fortfarande i fara. Jacob Portman och Emma Bloom tvingas genomföra det allra farligaste av räddningsuppdrag. De färdas genom ett landskap märkt av krig, träffar nya vänner och utsätts för större fara än någonsin tidigare. Kommer Jacob att bli sig själv igen? Blir han åter den hjälte som han en gång var?


Vad jag tyckte:
Själarnas bibliotek är alltså sista delen i en trilogi och jag är lite tudelad inför vad jag känner för boken. Jag var mycket förtjust i de två första delarna även om det verkar som om att jag bara skrivit om bok två här på bloggen.  Den stora tjusningen i serien är de fotografier som historien om de besynnerliga barnen är uppbyggd kring. Alla tre delar innehåller fascinerande och skrämmande äldre fotografier på märkliga människor och ting.

I denna tredje delen känner jag mig faktiskt lite uttråkad, möjligen var det inte helt rätt tid att läsa boken på.  Men visst är det samma säregna och udda berättelse om de besynnerliga barnen och världen de lever i. Själarnas bibliotek är mörkare och otäckare än de tidigare delarna, mer hopplöshet och sorgmodighet känner jag. Jag drabbas av en känsla av tröstlöshet och känner mig inte lika engagerad som i de tidigare delarna. Dock så säger jag inte att Själarnas bibliotek är en dålig bok för det är den verkligen inte. Ransom Riggs har verkligen lyckas skapa något alldeles eget och nytt som inte passar in i någon standar mall.  Det är vemodigt att serien är slut men nu kan jag istället se framemot filmen som kommer snart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar