tisdag 27 december 2016

Syndafloden av Margaret Atwood

Margaret Atwood, Syndafloden 

Handling:
Adam Ett, den goda ledaren för Guds Trädgårdsmästare - en religion som ägnar sig åt att sammankoppla vetenskap, religion och natur - har under lång tid förebådat en kommande katastrof. 

När katastrofen sedan inträffar utplånas nästan allt mänskligt liv. Ren, en ung nattklubbsdansare, och Toby, tidigare medlem av Guds Trädgårdsmästare, hör till dem som finner sig strandsatta i en omgivning som är alltigenom förändrad och där ingen går att lita på


Vad jag tyckte:
Syndafloden är en parallellroman som utspelas delvis samtidigt som Oryx and Crake, en roman jag läste för något år sedan och som golvade mig totalt. I Syndafloden får vi följa två stycken kvinnor som lever utanför de slutna samhällen vi befann oss i i förra boken. De båda kvinnorna tillhör en grupp av människor som kallas sig för Guds trädgårdsmästare under deras tid fram till det som kallas syndafloden inträffar. Sedan får vi följa dom under tiden precis efter katastrofen. Syndafloden är en stark roman som berör många viktiga ämnen såsom klimathotet och miljöförstöring men också om livsstil och hur några få valts och väljs ut för att passa in i det nya samhället. Samhället i Syndafloden har mycket som påminner om dagens samhälle men där Atwood tillfört en mörk undergångston tvärs igenom hela berättelsen. 

Margaret Atwood säger såhär på förlagets hemsida: "När Oryx och Crake kom ansåg vissa att den liknande science fiction - utflippad, för märklig för att vara trovärdig - men under de tre år som gick innan jag påbörjade arbetet med Syndaflodens år började det förmodade avståndet mellan den påhittade fiktiva framtiden och den hårda realiteten vi lever i att krympa i rasande takt. Vad händer med världen? Hur kan vi ställa den tillrätta? Hur lång tid har vi på oss? "

Och det är just detta som gör Syndafloden till en så pass skrämmande läsning, hur nära den ligger vårt egna nutida samhälle. Atwoods språk är intensivt men samtidigt avskalat och det är en lättläst bok språkligt sätt. Men samtidigt kräver det en del av dig som läsare för stundtals blir det riktigt rörigt och aningen segt att läsa. Syndafloden väcker många tankar och känslor hos mig samtidigt som den skapar många frågor. 

1 kommentar:

  1. Låter verkligen bra och intressant! :) Ha länge velat läsa något av Atwoods. :)

    SvaraRadera