måndag 19 maj 2014

Att vara på fel humör och läsa fel bok

Jag kände ett behov att något trevligt, något sött och något snällt efter att ha läst klart Mo Hayders bok Ritual (rec kommer under dagen) och när vi var på biblioteket i fredags så hittade jag Katarina Bivalds bok Läsarna i Broken Wheel rekommenderar. Perfekt tänkte jag, den har jag hört positivt om så den blir nog en bra bok att tvätta hjärnan med. Påbörjade läsningen i fredags, gillade det jag läste och så igår så skulle jag läsa den sista halvan. Och det var då den stackars lilla boken hamna mitt i skottgluggen för mitt humör.

Jag hade en riktigt låg dag igår, en sån där dag där man är riktigt grinig och ledsen på allt, inget är bra och allt är bara grått. En sån där dag där om någon säger " Efter regn kommer solsken" så väser man " Efter regn kommer det alltid, alltid mer regn" medan man blänger surt på den stackare som vågat prata med en.  Man skulle då kunna invända lite och tycka att en riktigt härlig feel-good skulle kunna vara ett botemedel, ett slags uppiggande medel men för mig fungerar feel-good i detta läget helt tvärtom. Mitt humör tillåter inte några trevligheter, solsken eller fågelkvitter, jag känner bara att som i detta fall " Jamen visst åk du tvärs över halva jordklotet till en pytteliten by mitt ute på amerikanska landsbygden och självklart blir du så bästa kompis med alla i byn. Alla är så trevliga, snälla och mysiga hela tiden. Självklart träffar du en söt liten man som det givetvis blir problem med för ni kan inte prata som vuxna människor. Och visst driv du en söt liten bokhandel som alla bara älskar och du får visst alla att läsa en massa trevliga böcker...." Listan kan fortsätta en bra bit till faktiskt med surheter och gnäll och det är faktiskt riktigt orättvist för den stackars lilla boken är faktiskt inte någon dålig bok alls. Tvärtom är det en riktigt fin bok, varm och välskriven med en härlig känsla av välbehag. Så jag får ge den sista delen av boken en ny chans, läsa om den när jag är på ett bättre humör så att den får lov att glänsa utan att riskeras utsättas för mitt humör. Rätt humör och rätt känsla ska kopplas med rätt bok helt enkelt, jag är en läsare som tydligen styrs väldigt mycket av mina känslor och mitt humör. 

Hurdan läsare är du? Har du upplevt samma sak kanske?

4 kommentarer:

 1. Jag kan vara precis likadan. Fel humör kan förstöra en hel läsupplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så kan det verkligen vara, det är ju synd om de stackars böckerna ju som inte har någon skuld till det hela. Ibland kan dock fel bok förstöra ens humör med. =)

   Radera
 2. Ja vissa böcker krävs det verkligen rätt humör för. Jag har inte varit i den situationen än men jag kan tänka mig att jag skulle reagera precis som du om jag försökte läsa en feel-good när jag har en riktigt pissig dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen borde det vara tvärtom ju, att en feel-good skulle få en att må bättre. Men istället är det tvärtom, intressant det där. =)

   Radera