tisdag 27 maj 2014

Mysig feel-good bok med massa boknörderier i sig.

Katarina Bivald, Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Det börjar med en brevväxling mellan två helt olika kvinnor, den ena är svenska Sara 28 år gammal och en andra är Amy 65 år ifrån Amerika. I två år utbyter de böcker och skriver brev till varandra, sedan bestämmer sig Sara för att åka på besök till Amy. Amy bor i en liten by vid namn Broken Wheel i Iowa. Men när Sara väl kommer fram så är Amy död, så vad ska Sara göra nu? Hon väljer att stanna kvar, hon har nyligen förlorat sitt arbete i bokhandeln och har ingen lust att återvända hem igen. Så nu är hon i Broken Wheel, en liten stad mitt ute på amerikanska landsbygden. En stad som sett sina bästa dagar komma och gå, en stad befolkad av många excentriska människor och en stad som aldrig någonsin haft en turist förut. Men Sara har andra planer också, hon vill sprida läsning och böckernas magi till folket i Broken Wheel, så Amys alla böcker blir omvandlade till en bokhandel.

Detta är en charmig berättelse om vänskap och om att hitta rätt i livet, även kärleken och framförallt att våga tro på den finns även den med.  Den röda tråden är förstås kärleken till böckerna, magin som finns dolt mellan en boks pärmar och hur förlösande en boks budskap kan vara.   Jag ler igenkännande åt många saker såsom tex kraften i hur en bok luktar " "Sophy förde boken till ansiktet, fortfarande försiktigt och varsamt, och andades långsamt in genom näsan. Hon log. "Känner du? Doften av nya böcker. Olästa äventyr. Vänner man ännu inte har lärt känna, timmar av magisk verklighetsflykt som väntar.

Även den fråga som Sara och Amy grubblar på, om böcker är bättre än människor, har faktiskt rent ärligt varit en fråga jag själv grubblat över många gånger. En gång i tiden skulle jag säga JA men idag så säger ibland. Idag finns det människor i mitt liv som faktiskt slår böcker, min familj och min sambo är de som faktiskt klår böckerna. Men vid vissa tillfällen är det enbart böcker som kan hjälpa, då man behöver få försvinna in emellan två bokpärmar och försöka ta sig igenom något riktigt svårt.

Det är en varm och härlig läsning, karaktärerna känns dock lite stereotypa emellanåt men historiens mysiga känsla väger över och efterlämnar en behaglig känsla när boken väl är slut.  Det är inte bara Saras berättelse vi får ta del av, utan vi får även lära känna en del andra karaktärer som har sina bekymmer och svårigheter i livet. Brustna hjärtan, kvinnoproblem och förlorade döttrar är några av de teman som finns med och som tillsammans med Sara och bokhandeln bildar en fin helhet. En bok som är perfekt att läsa i sommar, i solstolen, i skuggan eller på stranden.

2 kommentarer:

  1. Föll pladask för den här. Sträckläste den en dag när jag var lite småhängig sådär när man inte vet om man är på väg att bli sjuk eller inte, perfekt läsning då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en perfekt bok för mysläsning. =)

      Radera