fredag 9 maj 2014

Bokbloggsjerka 9-12 maj

Denna vecka handlar jerkan om:


Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har ”läst”?

Jag tycker ljudböcker är utmärkta som alternativ eller komplement till vanliga böcker. Det finns nog många som föredrar att lyssna på en bok framför att läsa den. Jag hör inte till den skaran dock. Jag kan helt enkelt inte lyssna på en bok, det blir bara mummel och jag tappar hela tiden fokusen. Sedan är jag en människa som föredrar tystnad fram ljud, jag är nämligen relativt ljudkänslig, för mycket ljud ger mig migrän. Även låga ljud kan triggar migrän, det har med antalet av totala intryck och impulser att göra. Jag är därför inte heller förtjust i musik, gillar att lyssna på musik, speciellt lugn musik och gärna instrumentalt. Så nej ljudböcker är inte min kopp av te men jag älskar ändå ljudböcker då det kan ge så många fler möjligheter att "läsa" böcker. 

27 kommentarer:

 1. Jag föredrar också tystnad framför ljud, men största anledningen att jag inte gillar ljudböcker är nog att hjärnan blir uttråkad av att bara lyssna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog lite det med för mig, hjärnan flaxar iväg och mitt under lyssningen börjar jag fundera på middagen och så blir historien helt snurrig helt plötsligt!

   Radera
 2. Ljudböcker funkar säkert för många, tyvärr funkar de inte för mig heller, jag kan inte koncentrera mig tillräckligt för att uppfatta det jag hör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej ljudböcker kräver en helt annan sorts fokus än "vanlig" läsning.

   Radera
 3. Ljudböcker är verkligen bra för alla dem som av någon anledning inte kan läsa tryckt text.
  Jag är lite som du, och vill ha det tyst omkring mig. Fast ljudbok funkar i vissa lägen typ när jag springer. Då blir det bara ljudbok och inga andra ljud. Lyssna på ljudbok och springa i stan funkar inte alls - för många andra ljud som bråkar och vill vara med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var intressant tänk där med skogen vs stan och ljudbok!

   Radera
 4. Ja det är riktigt bra att de finns som valmöjlighet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det är verkligen bra att finns valmöjligheter!

   Radera
 5. Vilket bra svar. Självklart är det bra att det finns ljudböcker för dem som föredrar det. Dyslektiker kanske är ett bra exempel, även om jag tror att även dom som lider av det kan träna sin läsförmåga en aning, det har i alla fall min pappa och farbror lyckats göra :) Det finns ju också människor med synproblem som kanske inte kan läsa eller orkar göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar =) Dyslektiker är ett utmärkt exempel på människor som kan ha stor nytta av ljudböcker, härligt med din pappa och farbor med ökad läsförmåga! Och jag håller med om det, att läsförmågan kan tränas upp, hur den tränas upp och till vilken nivå beror ju på varje individs förmåga förstås. Även min sambo som förvisso inte har några lässvårigheter har övat upp sin läsförmåga, när vi träffade läste han en bok på en månad, nu tar det max en-två veckor!

   Radera
 6. Skulle man få problem med ögonen så man har svårt att läsa så skulle man få vänja sig vid ljudböcker men nu är ljudböcker som e-böcker, något man ger sig på ibland men som man inte riktigt fastnar för fullt ut. Man vill ha hela paketet med en bok i handen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synproblem är med ett bra exempel där ljudbok kan vara till stor hjälp. E-böcker är även något annat jag har svårt för faktiskt, inte bara för att jag är gammalmodig men för migränens skull. Kan inte läsa på en skärm för länge utan att riskera ett anfall nämligen.

   Radera
 7. Jag har inga problem med att lyssna och att göra något annat under tiden ex vika tvätt, städa mm
  Men den riktiga boken är ju ändå alltid bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den riktiga boken är verkligen bäst =)

   Radera
 8. Jag läser helst med tystnad runt omkring mig men det är så mycket ljud hemma så det är svårt. Men att lyssna på böcker skulle bli för mycket för mig tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klarar faktiskt av att läsa även om jag har ljud runt omkring mig. Jag "stänger" av ljuden, ännu en förklaring till varför jag inte kan lyssna, jag stänger helt enkelt av att jag lyssnar!

   Radera
 9. Jag älskar ljudböcker och ibland föredrar jag att lyssna på en bok hellre än läsa. T.ex när Stefan Sauk läser, ren underhållning ju,
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag förstå, vissa personer har en mycket behaglig röst som gör lyssningen ännu mer trevlig.

   Radera
 10. Jag är barnsligt förtjust i fysiska böcker, men det finns tillfällen då även jag kan se ljudbokens fördelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ljudboken har många fördelar och är bra komplement eller alternativ till den pappersboken.

   Radera
 11. Jag älskar idén om ljudböcker och hur den öppnar upp för fler att ta del av böcker, men det är inget för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är samma här, ljudboken som koncept är jag helt för men det är inget för mig heller.

   Radera
 12. Jag tycker att ljudböcker är ett utmärkt komplement så jag hinner med lite fler böcker än annars. Och oftast klarar jag också att koncentrera mig tillräckligt. Min sambo skulle däremot ha stora problem som både har problem med koncentrationen och ljudkänslighet (pga tinnitus).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser, så intressant. Att du känner att du hinner mer böcker när du även lyssnar. Jag förstår din sambo där, jag är med väldigt ljudkänslig. Har svår migrän nämligen.

   Radera
 13. Jag föredrar också av olika skäl vanliga böcker.

  SvaraRadera
 14. Jag har testat ljudbok en gång, det funkar inte för mig, jag behöver se orden för att minnas handlingen! Men en kanonidé för dem som det passar!

  SvaraRadera