tisdag 27 maj 2014

Top Ten Tuesday: Fritt val

Idag får vi välja fritt till dagens Top Ten Tuesday- lista.  Mitt val blev lätt denna gång, det blir böcker där en katt eller en hund har en avgörande roll i själva boken, med tanke på gårdagens svårigheter så är mina tankar väldigt fokuserad på djuren idag. Idag blev det visst 12 st på listan men det får vara så idag. =)

Historier som bygger på sanna historier:
* John Grogan, Marley och jag. En helt bedårande bok om en hund och hans familj, den har även filmats men som vanligt föredrog jag boken. Stark tårvarning i slutet på boken dock.
* Vicki Myron, Dewey, bibliotekskatten. En mycket charmig bok som jag dock ännu inte avslutat, den har legat nästan färdig läst i min hylla i snart 1 och ½ år nu. Men jag anar mig till slutet på boken och under denna tid som gått sedan jag började boken så har vi haft dels en hjärtsjuk katt som vi inte visste om han skulle klara sig. Det gjorde han dock men sedan förlorade vi mycket hastigt vår äldsta katt Alex istället. Sorgen gör att jag inte kunde fortsätta läsa boken, någon gång i framtiden kanske
* Doris Lessing, Rufus. En charmig kortberättelse om den hemlösa katten Rufus som lyckas nästla sig in i Doris hem nästan helt obemärkt.
* Nils Uddenberg, Gubbe och katt. En charmig berättelse om hur man kan bli förälskad på äldre dagar, i en liten katt!
* James Bowen, Gatukatten Bob. En enkel berättelse med ett lätt språk men med en viktig kärna av allvar.
* Lloyd Alexander, Mina fem tigrar. En helt bedårande berättelse om om fem tigrar, en berättelse om livet med katter och alla de konflikter som kan uppstå i en kattfamilj.

 Fiktiva berättelser:
* Åsa Larsson, I nästan varje bok finns hundarna med som en naturlig del av handlingen. Rebecca själv har en hund och där finns en hundförare med. Jag har inte böckerna framför mig nu så jag kan inte kolla upp exakt vad de heter nu. Men även katter förekommer i boken, även de naturligt invävda och de fyller alla sin funktion.
*Lauren Oliver, Liesl & Po. I denna söta spökhistoria för mellanåldern finns en liten spökhund vid namn Knyttet.
* Sarah Winman, När Gud var en kanin. En outsider då det är en kanin som är den som står för vänskapen i denna bok.
* Stephen Booth, Ben Cooper har katt, hans senaste heter Hope som han skaffat i boken Flickan i floden och han har en stark tillgivenhet för sin katt.
* Elly Griffiths. Ruth Galloway har sin Flint som sällskap, en egensinnig men charmig kattherre.
* Susann Black, Kvinnan i Svart. Arthur Kipps har vid sin sida hunden Spider, en modig liten hund som inte viker ifrån hans sida trots alla hemskheter de utsätts för.

6 kommentarer:

 1. Vad mycket djur, bra tips till när jag ska hitta en bok om just djur till min nästa träff med min IRL bokcirkel :) Inte läst någon av dessa men Kvinnan i Svart är på väg hem till mig just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hittat något bra till bokcirklen, Vicki Myrons bok är väldigt fin och väldigt intressant. Det är bara jag som personligen inte kan avsluta den riktigt än. Kvinna i svart är en fin bok, lätt otäck emellanåt. Skiljer sig rätt mycket ifrån filmen faktiskt.

   Radera
 2. Åsa Larssons böcker är ju helt fantastiska och det är väl speciellt hundarna som är viktiga där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hundarna är de som tar störst plats i de böckerna. Jag fick för mig att där var en katt eller två med i någon av böckerna men nu blev jag lite osäker, var så längesedan jag läste böckerna.

   Radera
 3. Av de fiktiva hade jag ju läst några i alla fall! Åsa Larsson verkar verkligen älska hundarna i böckerna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Åsa Larsson är en fantastisk författarinna, älskar verkligen hennes böcker.

   Radera