tisdag 3 mars 2015

Det hänger en ängel ensam i skogen

Samuel Björk, Det hänger en ängel ensam i skogen.


Mia Kruger tillhörde tidigare en specialstyrka inom polisen men där hon efter tidigare händelse dragit sig tillbaka på en ödsligt belägen ö.  Efter hennes tvillingsysters tragiska död är allt Mia önskar är att få dö. Hennes förra kollega Holger Munch kommer dit för att övertala henne om att återvända till teamet som pga rådande händelser har startats upp igen.  Holger Munch behöver Mias hjälp med det besynnerliga och otäcka fall som han har fått på sitt bord. En sexårig flicka har hittats hängande livlös i ett träd, med en lapp om halsen där det står " Jag reser ensam". Det finns mycket som tyder på att mördaren inte är färdig utan kommer fortsätta och Holger, Mia och resten av teamet måste tillsammans ge allt de har för att stoppa denne i tid. Det kommer visa sig att fallet som sådan är mer personligt än vad de tidigare trott och snart inser både Mia och Holger att de två är bara brickor i mördarens kallsinnade dödsspel.

Detta är en djupt obehaglig och skrämmande deckare som faktiskt lyckas erbjuda en hel del nytt inom en genre som emellanåt kan kännas rätt uttjatad. Teamet med alla sina olika medlemmar känns intressant med trovärdiga karaktärer. Mia är en mycket trasig karaktär men där hennes fel kommer visa sig vara hennes styrkor. Även Holger är en spännande karaktär att lära känna. I berättelsen finns också en sidohistoria om en sektliknande församling som jag till en början inte riktigt förstår varför den är med. Men ju längre berättelsen går så förstår jag kopplingen.  För detta är en snillrik deckare som rymmer många ledtrådar och twister innan vi når fram till slutet. Och allt detta är smart upplagt samtidigt som det hela tiden är sjukt spännande. Men även om detta är en mörk och grym berättelse så lyckas Samuel Björk hålla sig rätt sida gränsen när det gäller otäcka detaljer.  Nej istället finns det under hela berättelsens gång en lågmäld ton, det är mer med hjärna man löser fallet än med onödiga actionscener och överdrivet våld. Mia är den som har en superhjärna och hon har en speciell förmåga att sammanfoga stora mängder detaljer och få fram helheten. Ett intressant grepp som gör att denna bok lyckas sticka ut ordentligt i deckarfloden. Samtidigt som Mia är energisk, trasig och fruktansvärt vilsen så är Holger Munch lugn, stillsam och eftertänksam, om än en något ansträngd relation med familj. Två motpoler som bildar en bra helhet. Smart och riktigt underhållande deckare där jag verkligen ser framemot kommande böcker.

(Kaosutmaningen: 12: Läs en bok vars titel innehåller fler än sju ord.)

6 kommentarer:

 1. Tycker titeln på boken är klockren, så lockande och frånstötande på samma gång. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titeln passar verkligen perfekt, för boken är precis som du säger både lockande(fin) samtidigt som den är frånstötande på samma gång.

   Radera
 2. Jag tyckte den var jättebra, ser fram emot att läsa mer från författaren :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas med på att det kommer nytt snart, för detta var riktigt bra.

   Radera
 3. Jag tyckte också den var verkligt bra, och ser fram mot nästa bok.

  SvaraRadera
 4. Låter intressant. Jag läser mycket deckare och ibland kan det kännas uttjatat. Då är det bra med deckare som klarar av att förnya genren.

  SvaraRadera