fredag 13 mars 2015

Skräckhistoria med inslag av nordisk mytologi

Frida Andersson Johansson, Dränkt 
Rec-ex ifrån Stimpla förlag, Tack så mycket!

Unn är en vanlig tjej, bor strax utanför Stockholm i Segeltorp och har ett bra jobb med möjligheter till karriärförbättringar. Hon är en helt ordinär kvinna som tillsammans med bästa vännen Jessica går på nattklubbar och söker efter någon att dela livet med, de äter lunch ute tillsammans och de älskar att titta på skräckfilmer. Nu är det ändå så att Unn inte haft en så vanlig uppväxt utan hon har växt upp med en mamma som uppvisar många symptom på någon form av psykisk ohälsa. För Unn är det därför av allra största vikt att hon känner sig och beter sig normalt. Men Unn kommer snart dras in i en ström av märkliga och skrämmande händelser som kommer få henne att ifrågasätta allt och där hela hennes liv kommer förändras dramatiskt.  Under en joggingtur i Gömmareskogen drabbas Unn av märkliga hallucinationer och hennes mystiska granne hittar henne medvetslös. Samtidigt som Unn allt mer börjar ifrågasätta vad som är verkligt och vad som är inbillning så inträffar en rad märkliga dödsfall runtom i Stockholm. Människor påträffas döda och de har alla gemensamt att de har drunknat, fast de hittas uppe på land.... Och vem är egentligen den där mystiska grannen?

Dränkt är en spännande historia som har utgångspunkt i det  vardagliga livet vilket skapar en krypande obehagskänsla. Den nordiska mytologin och folktron är verkligen som gjord för att skriva skräckhistorier om. Varelser som trollen, vättarna, Näcken och bäckahästen har alla element som passar väl att skapa en skräckhistoria om och i kombination med den gamla skogens mörker blir det hela ännu bättre. Jag gillar verkligen att det på senare tid givits ut fler svenska skräckförfattare som använder sig av just dessa element.

Och många gånger blir det också riktigt bra, så är även fallet med Dränkt. Detta är en välskriven historia med intressanta och trovärdiga karaktärer, emellanåt har jag dock svårt att få grepp om Unn. Kanske för att det ibland saknas ett djup hos henne men det finns ändå tillräckligt mycket som är bra för att det ändå ska bli en bra historia. Sedan hade jag lite problem i början av boken i skiftningarna mellan nutid och dåtid, de kan bli lite abrupta och saknar en viss tydlighet i att det byts spår ifrån nutid till dåtid. Men framemot slutet av boken tycker jag ändå det tar sig då fokuset blir nästan helt på nutiden.  Man sugs lätt in i boken och det finns hela tiden ett driv som för en framåt i berättelsen. Unns pågående förändring är också något som skrämmer mig, den där känslan av att inte riktigt veta vad som är verkligt eller inte är väldigt obehaglig och Frida Andersson Johansson lyckas verkligen hålla igång den känslan igenom hela boken. Jag gillar skräck som utspelar sig i en tillsynes vanlig vardaglig miljö och där skräckelement kommer smygande, där skräcken gömmer sig i mörka hörn och anas i ögonvrån. Sådan är Dränkt tycker jag även om vissa bitar inte håller som jag nämnt. Men som helhet är det en riktigt bra och skrämmande berättelse! Jag är imponerad över att detta är författarens debut. För Dränkt är en skickligt berättad med träffsäkert språk. Där Frida Andersson Johansson skapar en suggestiv och nervpirrande berättelse. De nordiska mytologiska inslagen är intressanta och passar väl in i historien.

Dränkt är en mycket läsvärd bok!

2 kommentarer:

  1. Blev också lite förvirrad av hoppen mellan dåtid och nutid i början innan jag kommit in i det, men absolut en bra bok :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en bra bok, trevligt när det blir så att man får chansen att upptäcka en ny bra författare!

      Radera