tisdag 24 mars 2015

Sista brevet ifrån din älskade, en bok om den eviga kärleken

Jojo Moyes, Sista brevet från din älskade

2003, Journalisten Ellie hittar under en flytt av den tidning hon arbetar för ett brev. Ett brev skrivet av en man som bedyrar sin eviga kärlek till en kvinna. Ellie som själv befinner sig en en svår relation, mannen hon älskar är gift och det enda hon får är smulor av den kärlek hon längtar så efter. Ellie känner att hon måste få veta vilka dessa personer är och om de någonsin fick varandra.  Boken innehåller dessutom en historia som dateras 1960, här vaknar en Jennifer Sterling upp efter att ha varit med om en fruktansvärd bilolycka. Hennes minne är inte som det brukar vara och hon känner sig som en främling i sitt eget liv. Jennifers make Laurence är en framgångsrik och mycket förmögen affärsman, hennes liv verkar bestå av tjusiga cocktail partyn, besök i sommarhuset på Rivieran, dyrbara smycken och kläder. Hon är en lyxhustru och av någon anledning så vantrivs hon fast hon känner att hon borde ha varit mer nöjd och glad över sitt glamorösa liv. Hennes relation till Laurence är efter olyckan ansträngt och kallt, något verkar ha hänt mellan dom men Jennifer minns inte vad. Så en dag hittar hon ett undangömt brev, ett kärleksbrev undertecknat B riktat till henne. Ett brev som ber henne att möta denne man på tågstationen. Men Jennifer minns inte vem mannen är eller varför de skulle mötas.

Sista brevet från din älskade är en varm och fin berättelse om kärlekens krafter. Men samtidigt ger den också en tydlig bild av hur livet kunde te sig för en kvinna på 60-talet. Jennifers liv som hon själv alltmer känner är kvävande och full med regler, hennes makes kommentarer om att piffa till sig och försöka bete sig som en dam känns tidstypiska och skapar en trovärdig känsla åt historien. Jag gillar också hur Moyes uppvisar skillnaderna i relationer på 60-talet med Ellies moderna romans på 2000-talet. Jag tycker också om skildringen och beskrivningen av relationen mellan Jennifer och den okände mannen, Jojo Moyes uppvisar här en klasskillnad som idag känns främmande och gammal. Idag när vår egna kronprinsessa gift sig med en "man av folket" så känns de svårigheter som finns i Jennifers relation med den okända mannen, som är en enkel man utan förmögenhet eller rätt namn, annorlunda men samtidigt så ligger det så nära i tiden.  Jämförelsen med en kvinnas liv på 60-talet jämfört med idag skapar djup åt denna kärleksroman och som gör historien ännu mer intressant att läsa. Det finns alltid en risk med kärleksromaner att de bli för sockersöta men jag tycker Moyes lyckas hålla en god balans där allvaret och det svåra finns vid sidan om. En bra blandning av sött och salt helt enkelt!


En härlig bok som bjuder på en lättläst och underhållande historia full med känslor. Jag njut av läsningen och ser framemot andra av Moyes böcker.

2 kommentarer:

  1. Har precis haft en mysig stund med din blogg, använde 10 minuter av min lunch, gick ut ifrån ett högljutt lunchrum och in till rummet och bara njöt av din blogg. Skönt när huvudet är som en bumerang idag. Jag blir så glad av ditt harlekienmönster gillar det skarp och så en bild på sötnöten Gibbe. Många bra tips som man vill läsa. Nä nu är lunchen slut. Ha en bra tisdag. Kramar i massor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad skönt att du fick en mikropaus med min blogg kära mams! Ja jag klädde om bloggen i lite våriga färger och när jag hittade detta mönstret kändes det passande! Ja nu kommer det en del rec om böcker som även kan passa dig mams =). Ha en fin dag du med. Kramar!

      Radera