fredag 20 mars 2015

Bokbloggsjerkan 20-23 mars: Om bloggen och läsare av den.


Denna vecka ställer Annika en fråga via Carola: Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar.

Jag skapade denna bloggen för min egen skull, den skulle fungerar som ett ställe där jag kunde skriva av mig kring böcker och liknande samtidigt som jag höll koll på läsningen.  Bloggen har funnits sedan 2010 men det var först förra året som jag blev mer offentligt med min blogg genom att gå med i bokbloggar.nu, delta i tematrion och jerkan samtidigt som jag började mer aktivt läsa andras bloggar och kommentera hos dom.  Jag vill inte att bloggen ska bli ett stressmoment men samtidigt tycker jag det är kul att ha läsare till min blogg och det innebär ju ett visst arbete för att locka till sig dessa läsare. Som sagt så deltar jag i bla Lyrans tematrio, Annikas jerkan och brukar även vara med i Top Ten Tuesday, då får jag en del besökare på det sättet. Sedan har jag den senaste tiden försökt ha 3-4 inlägg per vecka utöver detta. Sedan så har jag börjat tänka mer på rubriken till mina inlägg, att inte bara skriva författarnamn/titel om det är en recension utan försöka få till en lockande rubrik. Jag har tidigare skrivit några temainlägg om tex vårens nyheter, somriga boktips och liknande, i år har jag inte orkat med det men har en plan inför påsken om ett temainlägg! En liten teaser =) 

Min drivkraft för att ha bloggen är att jag älskar böcker och jag gillar att skriva om de böcker jag läser. Min blogg blir ett andningshål där jag kan skriva av mig om böcker och läsning, jag har dock en läsande familj och framförallt en sambo som tycker det är intressant och kul att prata böcker och läsning. Men jag gillar även detta forum för att kunna prata böcker och läsning med andra bokälskande människor!  Jag är däremot inte ute efter att bli en stor blogg med mängder av besökare, som det är nu tycker jag rätt rimligt och det passar mig. Sedan gillar jag den vänlighet jag fått ifrån andra bloggare, bloggare som inte känner mig personlig tagit sig tid att ge värmande och stöttande ord när jag skrivit om lite mer personliga saker här på bloggen. Det uppskattar jag och gör att jag vill fortsätta jobba med bloggen och leverera bra inlägg.

37 kommentarer:

 1. det är väldigt trevligt om familjen också läser. men bloggen blir ju ett sätt att hålla rätt på vad man läser (och inte läser), att formulera sig kring det man läst och kanske också få kommenterat. det du säger om rubriker är också bra. ser fram emot påskens temainlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela min familj vet att jag bloggar och följer ivrigt allt jag skriver, vilket är oerhört fint och stärker mig i mitt bloggande. Visst är bloggen först och främst en läsdagbok. Påskens inlägg tänkte jag lägga in den 28, i lagom tid inför påsken =)

   Radera
 2. Det viktigaste för mig är att jag tycker det är roligt, resten blir en bonus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det väldigt viktigt, har man inte roligt så märks det nog ganska så tydligt.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. visst är det härligt att kunna blogga om det man tycker om!

  SvaraRadera
 4. Det är viktigt att man gillar det man gör och att bloggen inte blir ett tvång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det det, bloggen ska inte bli ett tvång.

   Radera
 5. Tror precis som du väldigt mycket på att fylla på med material ganska ofta. En aktiv blogg är viktig för att framför allt behålla läsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, något som jag känner att jag borde bli lite bättre på.

   Radera
 6. Ja, att det är roligt är väl det viktigaste och att få prata med andra bokälskande människor är väl det bästa med bloggandet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så =) Att vara med i en gemenskap kring ett intresse är väldigt fint.

   Radera
 7. Jag har sett att andra har annorlunda rubriker för sina inlägg om böcker och jag börjar bli orolig att jag kanske missar sådana inlägg om böcker jag är intresserad av, eftersom jag inte vet vilken bok inlägget handlar om om inte rubriken är titel och författare.

  Nu när jag läser den meningen så ser jag att den är väldigt flummig, men jag hoppas det går att tyda. Nåväl, så funkar jag i alla fall och jag får väl leva med att jag missar intressanta böcker på det viset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis hur du menar! Det är en klok tanke och jag tackar för att jag fick ta del av den, det är något jag ska tänka på i fortsättningen. Att kanske försöka göra någon form av kombination, försöka få med författarnamnet och så med. Det tåls att tänkas på! =)

   Radera
 8. Kul att prata böcker även hemma :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det verkligen, så skönt att kunna dela intresset med den man lever med =)

   Radera
 9. Jag blir jätteavundsjuk när du skriver att du får prata böcker hemma. Jag har i stort sett ingen att prata med på den fronten.
  Sen håller jag med dig om att det är bra att delta i fasta inlägg som jerkan. Det gör att många har möjlighet att hitta till bloggen för att sedan kanske vara kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig verkligen lyckligt lottad som inte bara en familj som jag kan prata böcker med utan även hittat en sambo som även om han inte läser så mycket som mig ändå gillar att prata om böcker och läsning! Fasta inlägg kan visst generera en del besökare som om man har tur återkommer, det är så jag hittat olika bloggar som jag gärna tittar in och läser.

   Radera
 10. Det är väl det bästa med bloggande, att kunna dela synpunkter om böcker man älskar med andra.

  SvaraRadera
 11. Jag kan bara hålla med, den värme och vänlighet man får av andra bokbloggare är helt otrolig!

  SvaraRadera
 12. Bokbloggare är ett trevligt folk och det är kul att blogga. Min blogg startade också för min egen skull och sedan kom utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är dom det! Så tror jag det är för de flesta, att bloggen kom till för en själv och att man sedan upptäckte resten.

   Radera
 13. Att skriva om de böcker man läst är helt klart någon typ av andningshål där man får ge uttryck för sina tankar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, att få skriva ned sina tankar kan även ge nya perspektiv och känslor kring boken.

   Radera
 14. Jag tror precis som några nämner att uppdatera ofta med varierande innehåll lockar fler läsare. Jag är dock rädd att bloggandet då övergår till ett måste och tar udden av det roliga, personliga och genuina. Om kontentan är att endast höja statistiken. På sikt tror jag att det är just det genuina och den personliga touchen som får läsarna att återkomma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, bloggandet får inte bli ett måste då tror jag det märks och dels tappar man själv lusten och sedan tror jag även ens läsare märker om man inte längre tycker det är roligt.

   Radera
 15. Ja, drivkrafter är ju, och måste vara, böcker.

  SvaraRadera
 16. Gillar din nya rubrikform, även om mina har blivit striktare efter en period med någon lösryckt mening ur boken som rubrik (som jag i och för sig tyckte sade en del om bokeneller bara valde för att jag tyckte om den). När jag insåg att jag själv inte skulle lockas av mina egna rubriker var det dags att ändra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =), Tack, jag ska försöka slipa lite mer på rubrikformen. Det är ju på ett sätt den som ska locka in läsaren på min blogg.

   Radera
 17. Jag har hoppat på en rad olika "bloggstafetter", ibland leder det förvisso till besök.
  Att göra svarsvisit – som nu, tack för att du tittat in och lämnat spår hos mej – är en av de ”enkla” sakerna … hur bra det funkar har jag inte riktig koll på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att göra svarsvisit i samband med teman eller liknande är ren artighet tycker jag, kanske det genererar ett eller par besök. Sedan är det väldigt uppskattat tror jag, att titta in och lämnat ett spår.

   Radera
 18. Jag har haft min bokblogg sedan 2008 men har blivit mer och mer aktiv och det är av en enda anledning. Det är roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog en av de allra viktigaste delarna i att ha en blogg, att det ska vara roligt!

   Radera