torsdag 6 augusti 2015

3* hemsökta husberättelser för unga!

Jonna Björnstjerna, De tysta stegen bakom

Handling:
Elsa vet att hon kommer sakna alla kompisarna hemma i stan. Varför måste hon flytta ut på landet bara för att mamma och pappa har bestämt sig för att starta ett pensionat? Såklart också att nya huset är ett riktigt kråkslott med knakande golv och väggar och dystra rum med vindlande gångar. Inte ens den gamla trädgården med sin labyrint att gå vilse i och konstiga stenstatyer känns roligt att utforska.
Inte blir det bättre av att mamma och pappa verkar tycka att hon mest hela tiden är besvärlig, bråkig och ljuger om allting. Dessutom tycker de att alla märkliga olyckor som har skett på sistone är hennes fel. Elsa är säker på att de egentligen önskar att de hade ett annat barn, någon som alltid är snäll och hjälper till ...
Vad jag tyckte:
En liten tjockare spökhistoria för unga läsare men som ändå är lättläst. En mörk, suggestiv berättelse där det otäcka smygs fram. De tysta stegen bakom dig, en glimt i ögonvrån och ett vinddrag över nacken. Otroligt välskriven med ett sirligt och vackert språk som är mycket tilltalande att läsa. Berättelsen förstärks av vackra svart-vita teckningar som skapar ytterligare spänning åt historien.  Jag njuter av läsningen! Vänskap är även den ett fint tema i denna spökhistorien som vävs in på ett bra sätt i själva berättelsen.


Rebecka Åhlund, Flickan på tavlan


Handling:
Det ser ut som ett vanligt torp, rött med vita knutar. Men Ella känner sig iakttagen. Kanske har det med flickan på tavlan att göra, hon som följer en med blicken vart man än går

Vad jag tyckte:
En berättelse som är än mer otäck än den föregående boken i detta inlägg. Själva spökberättelsen är mer framträdande och nästan lite hotfull i sitt sätt att visa upp sig. Samtidigt rymmer denna berättelsen också en stark skildring av en ung killes utsatthet i en familj med svåra problem. Både alkoholism och barnmisshandel är ämnen som tas upp på ett lättsamt sätt men ändå med allvarlig ton. Ella själv har en bra familj men befinner sig i brytpunkten mellan ung flicka och ung tonårstjej, en brytpunkt som också kan vara svår på sitt sätt. Den unga killen blir vän med Ella samtidigt som Ella upptäcker hemskheter kring det torp hennes föräldrar köpt. En säregen berättelse som är mycket tilltalande och som bjuder på en stark läsupplevelse.


Katarina Genar, Röda spår


Handling:
Så fort Samuel får syn på huset känner han att det är något som inte stämmer. Men pappa tycker bara att  allt är härligt. Det är sommarlov och Samuel och hans pappa har hyrt ett gammalt hus mitt i skogen utanför en liten by. Där finns inga grannar och ingen täckning på mobilen… För över hundra år sedan bodde där en konstnär. Hans dotter försvann spårlöst och sedan dess har huset stått tomt.

Plötsligt börjar mystiska saker hända. Samuel hör viskningar om natten, en gammal gungstol börjar gunga utan anledning och i tornrummets fönster anar Samuel ett blekt ansikte. Hur är det möjligt? Tornrummet har ju varit låst ända sedan konstnären flyttade ut.

Vad jag tyckte:

Detta är den bok som är mest lättläst av dessa tre, luftig text och relativt kort. Men det är också en riktigt välskriven mysryslig spökhistoria som Katarina Genar bjuder på. Det övergivna kråkslottet, skogen, den tossiga mannen på kyrkogården, sommarvarma gräsmattor och mystiska händelser. Jag gillar hur Samuels pappa tar en bra plats i berättelsen, han känns som en trygg och säker pappa. Själva spökberättelsen är finstämt berättad och bjuder på en del kalla kårar.  En klassisk spökberättelse!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar