söndag 23 augusti 2015

Novellkavalkad ifrån Zombieförlag!

Alla tre e-noveller är rec-ex ifrån Zombie förlag, tusen tack!


Grottan av Eva Ullerud:
"I skogen är det fridfullt. I skogen kan man vara sig själv. Men vems är den lilla hunden? Hur mycket
ska man anstränga sig för att hjälpa? När ska man lita på sin magkänsla?" (förlagets hemsida)
I Grottan får vi följa en ung kille, han har bråkat med farsan och han beger sig ut i skogen. Den skog där hans kompis Robin försvann för inte så länge sedan.  Killen går och tänker på Siri, vackra Siri. I skogen dyker så en liten hund upp och killen bestämmer sig för att följa efter...  Obehaget kommer stegvis, Eva Ullerud bygger skickligt upp stämningen och låter oss får upptäcka det obehagliga sakta. Välskriven novell med bra inledning och ett bra avslut, ett avslut som bjuder på en oväntad twist.

Stalakit av Stewe Sundin
"Stalaktit handlar om Elinora som lever ensam med en oförstående och utsliten mamma. Nu ska
Elinora börja i en ny skola, i trean, och hon när en dröm om att allting ska bli bra igen. Att det ska bli som förut, när hon var liten" (förlagets hemsida)
En stark novell som berör mig väldigt mycket. Elinoras utsatthet och ensamhet gör ont att läsa om. Den mobbning och det utanförskap som hon upplever är skickligt återgivet och ytterst trovärdigt beskrivet. Elinora är så liten med så många mörka tankar om sig själv men det som händer gör att hon kommer få sin hämnd. En fruktansvärd hämnd.Slutet på denna novell är så starkt och så obehagligt men ändå så rätt.  En mycket intressant och välskriven novell som bjuder på en riktigt obehaglig upplevelse.

Valrossen av Emanuel Blume
"Mikael är programledare för ett obskyrt sensationsprogram på kabel-tv, där han nystar i myter, rykten och konspirationsteorier. När Mikael får ett tips om att Paul McCartney skulle ha dött i en bilolycka 1966 och ersatts av en dubbelgångare kan han inte låta bli att gräva djupare…" (förlagets hemsida)
En lite annorlunda novell med kopplingar till Beatles och framförallt så Paul McCartney. Mikael nystar som sagt i myter och rykten och han har fastnat just för denna myten. Han vill veta sanningen men hur ska han komma fram till den? Hans pojkvän Mats är vid detta laget ganska trött på hans besatthet. Sedan får Mikael en ledtråd, en ledtråd som leder honom till London. Och härefter tar novellen en tvär vändning och inget blir som man tänkt sig. Skickligt gjort av författaren med den vändningen och den sista delen kryper in under skinnet på en. Det är djupt obehagligt och skrämmande det som sker. Valrossen är en välskriven novell med många detaljer och tydlig inledning och slut. En novell som börjar lite som den deckarhistoria men som slutar som något helt annat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar