fredag 7 augusti 2015

Nattens barn av Dan Simmons

Dan Simmons, Nattens barn

Handling:
Dracula lever!

Valakiets blodiga medeltida härskare Vlad Dracula Tepes, Drakens son, Spetsaren, lever inte bara i Rumäniens legender...

I ett av de ökända rumänska barnhemmen står han i begrepp att få nytt liv när en kvinnlig amerikansk läkares hängivenhet stör den noga uträknade planen.

Den sällsynta blodsjukdom som pojken Joshua verkar lida av kan botas i USA, varför läkaren adopterar honom för att kunna ta med sig honom hem - och samtidigt kommer hon ett okänt medicinskt fenomen på spåret, ett genomen som lovar bot mot både cancer och AIDS.

Men äldre och mindre välvilliga krafter vill använda Joshua för andra syften, och från det amerikanska forskningslaboratoriet leder spåret tillbaka in i Rumäniens blodiga hjärta, där Nattens barn, Vlad Dracula och hans gelikar, aldrig har dött...

Vad jag tyckte:
Jag hittade denna bok på en loppmarknad förra sommaren och eftersom Simmons ofta nämns i samma andetag som King så tänkte jag att jag måste prova och se efter själv. Jag har aldrig läst Dan Simmons tidigare men älskar ju King så mina förhoppningar var väl rätt höga. Baksidetexten låter ju inte så lockande och den åkte faktiskt in i olästa-böcker-hyllan och stod där i ett helt år innan jag läste den.  Jag kan inte precis säga att boken lyckade övertyga mig om att läsa mer av Dan Simmons.... Eller jo på ett sätt gjorde den nog det för jag märker att Simmons är en skicklig författare, han skriver väldigt bra med ett rättframt och säkert språk. Men själva berättelsen han berättar är för mig bara märklig och konstig. Vi har alltså en grupp av människor som kallar sig Nattens barn, de är ett slags vampyrer men de suger inte blod direkt ifrån människor. De bara tappar dom på blod och dricker det senare. Dessa människor lever onaturligt länge, blir ofta väldigt starka och oftast väldigt onda. Gruppen leds alltså av självaste Vlad Tepes, den ökände härföraren ifrån Transsylvanien. Den man som många Dracula-legender hämtar inspiration ifrån.  Vi får via kursiva tillbakablickar/drömmar veta mer om Vlad Tepes liv då han återberättar detta i väldigt tydliga detaljer och med mycket exakthet i alla de grymheter han gjort ( märkligt nog säger författaren i efterordet att dessa stycken är hämtade ifrån äkta anteckningar skrivna av Vlad Tepes...)  Dessa stycken är röriga och osammanhängande, de passar inte in i resten av berättelsen tycker jag. Sedan har vi själva huvudspåret med den unga läkaren Kath som beger sig ut på en galen jakt för att hitta den unge pojke hon redan en gång räddat ifrån Rumänien. 

Kanske passade inte boken mig just nu för jag känner mig mest negativ inställd inför den. Dessutom innehåller boken mängder av läkarvetenskapliga dialoger och förklaringar som i alla fall jag inte förstod mycket av. Men som sagt när jag läste denna så var jag mitt i en brytpunkt och kanske är jag för hård mot den. Läs själva och se vad ni tycker! Jag kommer leta efter andra böcker av Dan Simmons och se vad han mer har att erbjuda.

2 kommentarer:

  1. Det bästa jag läst av Dan Simmons är The Terror och Drood. Blir det en kall och snöig vinter måste du läsa The Terror! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr verkar det som om Dan Simmons nyare böcker inte översätts till svenska och jag har lite svårt för att läsa på engelska. Men vem vet, kanske jag ger den en chans!

      Radera