fredag 21 augusti 2015

Svarta sagor: del 3

Svarta sagor
Rec-ex ifrån Zombie förlag, Tack så mycket!

Här kommer något försenat den sista delen med noveller ifrån antologin Svarta sagor ifrån Zombie förlag. Här kan ni läsa Del 1 och Del 2.

Så här skriver förlaget om själva samlingen: "Rysare och skräcknoveller att läsa då mörkret sänker sig. Författarna tar dig med till skymningszonen där vampyrer, vålnader och andra monster strövar fritt. Tretton mardrömmar att sluka eller njuta en och en ."

Följeslagare av Christina Nordlander
I denna novell får vi möta en ung flicka vid namn Sanna. Efter en olycka så möter hon ett slags ljusvarelse, en följeslagare som bara hon kan se. Följeslagare är en varm och fin novell, en motvikt till allt det mörka som rått i de andra novellerna. En eftertänksam novell men med en liten oväntad vändning på slutet. 

Marken där är sank av Alexander Nero
I denna novell så står en sjö i centrum eller kanske mer det som lever i sjön. Människorna runt sjön har utnyttjat sjön, dränerat den på liv och försökt att återta marken där sjön breder ut sig. Men en dag vaknar hon, hon som sovit i ett sekel och hon kallar på dig.... För varje önskning har ett pris och du måste vara beredd att betala hennes pris. En mörk och obehaglig novell som ändå lyckas vara sällsamt vacker.  Välskriven och spännande novell som skapar rysningar.

Bouef Bourguignon av Ida Tellestedt
Betty är en kuvad varelse, en nedtryckt kvinna som förlorat sina drömmar men som bär dom längst in vid hjärtat.  Hon drivs av en ständig hunger, en hunger som aldrig tycks ta slut.  Men Betty har kommit på en lösning, en lösning som skulle göra så att hon dels kommer bort ifrån den förfärliga relation hon lever i och som skulle stoppa hungern.... En otäck novell, välskriven och spännande med oväntade inslag.

Pappas store pojke av Johan Grindsäter
Många barn är rädda för monster under sängen och så är även Theo i Johan Grindsäters novell. Men Grindsäter tar detta klassiska monstertemat och stöper om det till något helt oväntat och annorlunda. Snyggt gjort!  En riktigt bra novell som bjuder på en otäck spänning! 

Hungrig skugga av Love Kölle
En mycket annorlunda novell som jag faktiskt fick läsa två gånger för att förstå helt. Det handlar om ett slags varelser, parasiter skulle man kunna säga. Emotionella skuggor som lever av människor negativa känslor. I denna novell så är det en skugga som äter saknad och sorg som vi får följa. Vi får följa denna skugga när han sakta, sakta driver en ung man till vansinne. Djupt otäck där det kryper under huden av obehag. Välskriven och annorlunda novell som håller ihop hela vägen igenom.1 kommentar: