fredag 26 september 2014

Bokbloggsjerkan 26-29/9



Denna vecka vill Annika att vi ska svara på följande fråga: Vilken är den längsta bokserien du har läst och upplever du att skrivandet förändrades (antingen till det bättre eller sämre) längs vägen? (Du som inte läser bokserier kan i stället svara på om du har märkt att någon av de författare du har följt längst har ändrat sitt skrivsätt och om du tycker att förändringen är positiv eller negativ)

Detta var en klurig fråga faktiskt, jag läser en del serier men på sista tiden har det framförallt varit trilogier (dessa eviga ungdomsdystopierna verkar enbart kunna levereras i en omgång av tre böcker!) och hur lång är då egentligen en serie? Är det fler än tre böcker? Fler än 6 böcker kanske? För mig personligen tycker jag att en serie bör innefatta fler av tre böcker.  

Men visst har jag vissa serier som jag följer, Lee Childs serie om Jack Reacher, Stephen Booths serier om Ben Cooper och Diane Fry, Donna Leons serie om kriminalkommissarie Brunetti är väl de tre serie som är mest aktiva just nu. Det bli överlag mycket deckarserier då de ju har en tendens att pågå rätt länge.
I just dessa tre specifika serie tycker jag att kvaliteten än så länge har hållit en jämn nivå, de har ofta börjat med en stark första bok som sedan vidareutvecklats i kommande böcker. Att få vara med om favoritkaraktärers utveckling är det jag gillar mest med att följa en serie, såsom tex Ben Cooper har utvecklats från en rätt svag karaktär till en stark och relativt självsäker karaktär. Att få följa samma karaktärer under lång tid tycker jag är spännande, de blir nästan som bekanta/vänner och jag är ständigt nyfiken på vad som ska hända med dom i kommande böcker.

 Dessutom har jag påbörjat mastodontserien signerad Diane Gabaldon, där det finns 8 delar (?)  än så länge men där har jag ju ännu bara läst del 1 Främlingen.   En serier jag också är väldigt förtjust i är Tana Frenchs irländska serie som på ett sätt är fristående men på ett annat sätt hänger ihop då karaktärer som enbart figurera i utkanten i ena boken har huvudrollen i nästa, ett mycket spännande stilgrepp tycker jag som gör att man ser framemot nästa del i serien med stor nyfikenhet.

Sedan har jag  ju en hel del författare jag gärna återvänder till och gärna läser allt av, då det är spännande att följa ett författarskap ifrån debuten och vidare framåt.  Att se en författares utveckling och hur hans/hennes stil förändras är väldigt spännande och intressant. Sedan kan det vara så att man gillar en författare, har läst allt av denne men när den nya boken kommer så fastnar man inte riktigt. Dock upplever jag ofta att det mer beror på att det är själva historien i sig sim inte tilltalar mig än att kvaliteten har blivit sämre. 
Jag har en flik där jag listat en del av de författare och serier jag följer, läs mer Här.  Denna sida är dock under arbete och ska putsas på lite inom det närmsta.

Lite kuriosa är att två av de allra längsta serier jag någonsin läst är dels Sagan om Isfolket av Margit Sandemo, där har jag läst 37 böcker av 47 st. Dels är det Kitty Drew av Caroline Keene, där äger jag 67 st (tror jag, de är nedpackade numera) och det är enbart då de med Wahlströms röda ryggar jag har.

32 kommentarer:

  1. Min smärtgräns går vid 3-4 böcker.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med om att en serie nog är mer än tre delar, annars är det ju en trilogi. Donna Leons serie har väl rätt många delar? Jag har läst några :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Donna Leon vet jag inte riktigt hur lång den är, jag har läst 5 böcker än så länge och gillat alla än så länge!

      Radera
  3. Lee Child läser jag med. Jämförde senast idag huvudkaraktären i boken Röd som blod med Jack Reacher. Outlander-serien är visserligen bara 8 delar men de kommande böckerna är ju inte barra tegelstenar, varje bok är ju som två eller tre tegelstenar på varandra :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just den boken skrev jag precis upp på min vill läsa lista, tack vare din rec! Ja Gabaldon har verkligen tänjt på begreppet tegelsten i de senare delarna!

      Radera
  4. Har börjat läsa (lite försiktigt) både Booth och Leon. Och Gabaldon ska jag börja med :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är alla tre bra författare! Leon har seglat upp som en favorit här faktiskt!

      Radera
  5. Har läst böcker av både Donna Leon och Lee Child. men inte så många. När jag var ung så läste jag också böckerna om Kitty, varenda en som gavs ut :) Älskade dem!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kitty var verkligen en favorit här! Minns lyckan när man fyllde år och man fick en hel hög med Kittyböcker!

      Radera
  6. Svar
    1. Så kan det vara, vissa gillar inte serier.

      Radera
  7. Svar
    1. =) Jag ska inom det snaraste börja på bok två! tv-serien som går på viaplay, den är med riktigt fin!

      Radera
  8. Oj det var många serier, jag har ännu inte gett mig på Sagan om isfolket, men köpte de två första böckerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är faktiskt väldigt förtjust i serier!

      Radera
  9. Stephen Booths serie har jag flera gånger tänkt ge mig på men aldrig kommit mig för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar man välskrivna brittiska deckare med smarta och trovärdiga karaktärer och underbara miljöbeskrivningar kan jag verkligen rekommendera Booth!

      Radera
  10. Booth och Leon har jag läst några böcker av men kom av mig lite och de har "vilat" ett tag. Gabaldon är jag lite nyfiken på. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gabaldon kan jag verkligen rekommendera, underbar läsning!

      Radera
  11. Jag håller med om att det är spännande att följa samma karaktärer under lång tid. Donna Leons serie om kommissarie Brunetti som du nämner är väldigt bra. Om just han utvecklas vet jag inte, men hans barn blir äldre i alla fall 

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej Brunetti verkar vara den samma, men ibland är det skönt det med. Man vet vad man får =)

      Radera
  12. Som barn fastnade jag inte för Kitty, utan för Lotta-böckerna. De är mina röda ryggar-böcker här hemma i hylla :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Lotta böckerna läste jag faktiskt aldrig.

      Radera
  13. Leon, Gabaldon och Child är tre författare som jag missat helt. Är lite nyfiken på Gabaldon dock, har läst så mycket bra om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gabaldon kan jag verkligen rekommendera, underbar höstläsning kan jag tänka mig! De andra två rekommendera jag med, två vitt skilda genre med vitt skilda karaktärer dock!

      Radera
  14. Att se karaktärerna växa är ju den största behållningen med att läsa serier :)

    Jag vill så gärna läsa fortsättningen av Outlander nu på stört. Snacka om bra serie :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Det är därför jag gillar att läsa serie, att få följa karaktärerna och se deras utveckling. Jag måste också fortsätta läsa Gabaldon inom det snaraste!

      Radera
  15. Ben Cooper och hans utveckling är fantastiskt bra, det är så alla serier borde vara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den riktigt välgjord Bens utveckling, tycker även Diane Frys utveckling är bra gjord. De känns trovärdiga och mänskliga.

      Radera
  16. Håller med om att det gärna är deckarserier som är långa, kanske för att de inte har ett slut på samma sätt? Outlander-serien är jag också igång och läser, har precis avslutat tvåan, så fruktansvärt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan nog ligga något i det du säger där att deckarserie har ju inte på samma sätt ett klart slut, poliserna eller deckarnas liv fortsätter med nya fall hela tiden.

      Radera