torsdag 30 oktober 2014

Blod och stjärnstoft

Laini Taylor, Blod och stjärnstoft
Rec-ex ifrån Bazar förlag, Tusen tack!

Blod och stjärnstoft är del två i serien Önskemånglaren dotter så har ni inte läst bok 1 Mörk Ängel ännu så kan det förekomma spoilers i detta omdöme. Så då börjar ni med att läsa bok 1 omedelbart och sedan läser ni bok två och återkommer hit! Lyckliga du som ännu inte läst denna serien och nu få förmånen att upptäcka Laini Taylors fantastiska magiska världar.


Dåså, då fortsätter vi med Blod och stjärnstoft!

Åh kära nån vilken bok detta är! Eller rättare sagt
vilken underbar serie detta är. Boken inrymmer mängder av  komplexa karaktärer, en mångfacetterad historia och mängder av underbara miljöer. Det är så spännande att det nästan blir jobbigt att läsa emellanåt, jag sugs in i berättelsen och jag lider med Karou och Akiva. Bokens huvudtema är kampen mellan kimärer och serafer, alltså mellan demoner och änglar. Karou och Akiva står på var sida om denna kamp, med en hjärtslitande kärlek som hotar att kväva dom båda. I förra boken var Karou en relativ vanlig människa som dock växte upp på ett mycket ovanligt sätt, hon växte upp med kimärer där Brimstone som var hennes närmaste vän var en återskapare. Han kunde bringa liv i döda kimärer, om själen fanns kvar förstås, med hjälp av magi och tänder.... Hela detta magisystem som finns i boken är mycket komplicerar och inrymmer många nivåer och regler, tex så måste alla magi betalas med en lidandegäld, alltså smärta. Det är så galet snyggt gjort och det är fascinerande att läsa om.  I slutet på förra boken så fick ju Karou då veta vem hon egentligen är och vem Akiva är för henne egentligen. Det oförlåtliga han gjorde mot henne gör att Karous värld förintas och förändras för alltid. Karou är en demon medan Akiva är en ängel, så deras kärlek är förbjuden på så många sätt.
Slutet på förra boken bildar inledningen på det uråldriga krig som pågått mellan kimärer och seraferna i tusentals år sedan. I denna boken får vi också besöka Erzats, världen där dessa bor.

Berättelsen som sådan är inte bara svart eller vit utan rymmer många gråa toner, det finns så många olika sätt att klara av svåra saker och varje handling kan få olika konsekvenser. Jag gillar verkligen hur serien utvecklas i denna boken, hur den fördjupas och man får ännu mer förståelse för hela den värld som inrymmer kimärerna och serafernas hemvistelse. Det är också spännande att vi får veta mer detaljer kring båda dessa varelserna och om deras historia. 

 Berättelsen kretsar ju som sagt kring kampen mellan kimärerna och seraferna, där Karous hela familj var kimärer men som i denna boken nu är utplånade.  Vilket leder till att Karou börjar arbeta som återskapare men de kimärer hon väcker till liv igen är ännu mer monster än vad de tidigare varit. De är fasansfulla odjur som tillverkats i ett enda syfte, att strida mot seraferna.  Men hur långt är Karou bereda att gå egentligen? Vad är det hon är ute efter egentligen? Och vad betyder det att möta våld med ännu mer våld?  Akiva slåss också mot sin uppfostran som soldat och med de gamla motsättningarna mot demonerna.  Det är så förtvivlande hårt att läsa om Karou, hon har så mycket att tacklas med och det är en mörk och skitig kamp hon för. Även Akivas del är svår att läsa om, han är en så komplex karaktär med så mycket mörker inom sig som vi i denna bok får veta mer om.  Här finns de goda och de grymma på båda sidorna, makthunger och girighet finns överallt. Det gör att berättelsen känns väldigt trovärdig även om det är en fantasybok. Sedan måste jag även få nämna Zuzana och Mik, Karous människovänner, de är så underbara och varma karaktärer som bidrar till att mörkret i historien lättar något. Zuzana har en så underbart skön humor som bidrar till en del välbehövliga skratt!

Som det kanske märks så är jag väldigt förtjust i denna serien och jag är imponerad över hur Laini Taylor har lyckats få ihop dessa två delar så fint. Att båda böckerna står på egna ben men ändå så tydligt hör ihop.  Taylors språk är så fint och så underbart magiskt, det är en njutning att läsa det och det vibrerar av liv. Alla miljöerna är härligt detaljerade och intressanta att läsa.

Jag när en önskan om att få se dessa som filmer samtidigt som jag i så fall skulle även vara livrädd att se den!

Nu skulle jag vilja ha bok nr 3 i mina händer med omedelbar verkan! 

En eloge också till Lena Karlin som har översatt boken, hon har enligt mig gjort ett strålande arbete! Och även ett stort plus för de otroligt vackra omslagen, de är galet snygga tycker jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar