onsdag 29 oktober 2014

Vargbröder

Michelle Paver, Vargbröder Del 1


 I Vargbröder förflyttas vi flera tusen år bakåt i tiden, en tid som till viss del påminner om sen stenålderstid men där det finns små detaljer av  fantasy element som gör att det ändå är något helt nytt vi får uppleva.  Michelle Paver verkar ha lagt ner mycket tid på att forska och studera  forntiden för att kunna använda det i boken om Torak. Här lever tex folket  indelade i klaner och Torak tillhör vargklanen, de lever nära varandra och de lever av naturen.  Torak har växt upp med bara sin far och de två har rent av levt lite avsides från allt folket. Torak har aldrig förstått varför det är så men han har accepterat det. Torak är 12 år gammal då allt som han en gång kände till vänds upp och ner, under en jakttur råkar han och hans far ut för en björn. En björn som ändå inte är bara en björn utan även en demon, Toraks döende far ber Torak om att hålla ett löfte. Han, Torak, ska hitta denna demon och stoppa honom! 

Detta löfte leder till att Torak får bege sig ut på en lång resa, en farofylld resa med många hinder och svårigheter. Men på vägen kommer han lära känna många nya vänner. Bland annat så kommer han stöta på Ulv, en vargunge! Boken kommer faktiskt att delvis berättas ur Ulvs perspektiv med en röst som imiterar en vargs "röst".  Detta kan låta lite dumt och fånigt men det är faktiskt väldigt snyggt gjort och det känns helt rätt. Ulvs röst och hans funderingar passar väl in i historien och fördjupar faktiskt själva berättelsen väldigt mycket. Många gånger skapar detta även skön humor, jag minns tex Ulv stora förvåning inför varför Torak klär av sig all sin "päls" förutom det på huvudet och frivilligt bege sig ner i floden! Själva vänskapen mellan Ulv och Torak är en av de stora behållningarna av boken tycker jag, den är så fint skildrad och väcker många känslor.

 Michelle Paver har en enastående skicklighet i att gestalta de olika karaktärerna så att de känns levande och trovärdiga. Torak rymmer många nyanser och känslor, det är inte alltid så lätt att helt plötsligt stå ensam i en värld som igår kändes så välbekant men idag är så främmande. Även Ren som kommer in lite senare i historien blir till en intressant bekantskap, hon är en stark karaktär som bidrar till att utveckla boken ännu lite mer.  Torak är en smart kille med många kunskaper om naturens möjligheter och krafter, han vet hur man bygger vindskydd, hur man jagar, hur man spårar och hur man gör upp eld. Allt det andra får han lära sig på vägen.

Jag slukade boken i en enda kvällssittning, det var så spännande och jag var så fascinerad av berättelsen. Egentligen är jag väl för gammal för denna boken, den riktar sig till yngre läsare, men ibland är det så skönt att få läsa något helt kravlöst och bara läsa för den där lässlukarglädjens skull.  Det är så skönt att bara få svepas med i en spännande berättelse och bara njuta av läsningen!

1 kommentar: