söndag 26 oktober 2014

Svensk synd

Martin Jern, Svensk synd

Otto och hans mamma är ständigt på flykt, så fort Otto tror att de kommit undan så måste de packa ihop det lilla de äger och ge sig iväg igen. Otto är 14 år och tycker det hela är rätt tröttsamt men han förstå ändå varför. När man har en pappa som inte är helt frisk och rent av är rätt våldsam av sig då lär man sig snabbt att förstå varför man aldrig kan komma till ro på en och samma plats för länge. Att aldrig vara säker och att alltid hålla koll över axeln. När vi som läsare kommer in i boken så anländer Otto och hans mamma till Ryda, en liten håla någonstans i Sverige, mitt ute i ingenstans. En plats de båda snabbt känner att här kan de landa och samla kraft, de hittar ett vandrarhem där de kan hyra rum på obestämd tid. Nu blir det så att det bestäms att de ska försöka stanna en längre tid så Otto kommer att börja i skolan där i Ryda. Visst låter det jäkligt trist men Otto är van, dock så har Otto börjat märka att allt inte är riktigt som det ska i Ryda. Väldigt många verkar tillhöra den där konstiga kyrkan, och att människorna som tillhör den beter sig mest som om de tillhör en sekt...

Jag fastnad direkt för Otto, jag gillar verkligen hans kaxighet och coolhet. Han har en speciell röst, svordomar och engelska uttryck förekommer men det passar så bra in här att det inte stör mig direkt..  Otto är en väldigt fin kille som alltför snabbt fått lära sig vad livet kan innebära. Här i Ryda lär han känna många nya vänner såsom Monika som är dotter till kvinnan som äger vandrarhemmet, de båda utbyter faktiskt boktips!  Bröderna Kenny och Klon och så Sara då förstås, det är när Kenny försvinner som boken verkligen tar fart. Då kastas man rätt in i en actionthriller av det mer hårdkokta slaget och det är galet spännande hela vägen igenom.  Jag minns två scener ifrån skolan, den hos rektorn och den hos kuratorn, här märks sektens hårda kontroll verkligen. Hur de frågar ut Otto och utmålar han som syndare för att han inte är en av dom, det är obehagliga scener och jag blir rätt arg där ett tag. Hela Ryda är förresten full av udda karaktärer, haschodlare, husvagnsfolk, polisen Frank och många andra. De bidrar till att skapa just den där udda, obehagliga och märkliga känsla jag fick när jag läste Svensk synd.  Jag gillar Otto, han är en fräck kille men också väldigt smart, jag gillade även Sara väldigt mycket. Boken rymmer även en hel del humor som lättar upp det svarta en hel del.

Spännande, smart och väldigt underhållande svensk ungdomsbok! Jag gillade den mycket och sträckläste den i en enda lång kvällssittning!

2 kommentarer:

  1. Har den här uppskriven sen innan, har hört gott om den. Kul att få lite påfyllning på motivationen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Härligt att höra att du blev motiverad! Hoppas du får en spännande lässtund med denna!

      Radera