måndag 20 oktober 2014

Skräck i höst!

När jag skrev mitt omdöme om Parasitus så tänkte jag göra ett litet tillägg i det inlägger, ett tillägg jag insåg behövde ett eget inlägg!  Så det kommer här! Det handlar om skräck och om mitt behov av tips!

Jag gillar skräck av alla dess slag, vissa mer former mer än andra. Det finns skräck som är i form av splatter och där typen brukar vara att fem ungdomar, oftast i alla fall, dessa ungdomar har hyrt en stuga någonstans långt ut i skogen men när de väl är där så inträffar en massa mördande, jagande och diverse annat otrevligt. Ungdomarna kan även råka hamna i knipa tack vare att bilen går sönder, de kör på en person eller rent av kör vilse, de måste hitta en telefon eftersom mobilen såklart inte fungerar, de ser ett hus som de bara måste besöka för där i det där öde, nedgångna hus måste det ju finnas en telefon.... Sedan går allt fel såklart. Tänk Cabin Fever, Jeepers Creepers eller Wrong turn. Underhållande för stunden och rätt otäckt emellanåt, lättsmält underhållning. I denna klassen finns det även splatter som är av en liten annan klass, tänk då SAW.

Min favoritskräck är dock den där krypande, obehagliga skräcken, den som syns i ögonvrån och som hörs i en skrapning på fönstret eller en skugga som far förbi utanför fönstret.  Den som brukar innebära att en ung familj eller ett ungt par flyttar till ett hus långt ut på landet, oftast den amerikanska landsbygden. Deras drömmars hus och allt är så fint så tills den där dagen då något syns i ögonvrån, tills barnen börjar bete sig märkligt eller  att hunden försvinner.  Tänk här The Haunting in Georgia, Amityville horror, The changeling eller The Conjouring.  Inom denna genren finns även vissa filmer som bygger på denna grund men innehåller ett mycket oväntad twist såsom Sjätte sinnet, Fragile eller The Others.

Sedan finns det även en under kategori som jag tycker passar in på båda dessa former av skräck och det är den där folk beger sig in i grottor eller liknande för att undersöka lite, bara titta lite och göra lite spännande utforskning. Något som ofta går väldig, väldigt fel. Denna sorts filmer skrämmer mig ofta väldigt mycket och då är det oftast inte det de hittar där inne i grottorna utan det är just att de är i grottor som skrämmer mig, jag har lite problem med trånga utrymmen och att fastna i en grotta 1 km ner under jorden är ett stort skräckscenario för mig.  Exempel på filmer har skulle kunna vara Within, The Cave, eller The descent

När det gäller läsningen så föredrar jag även denna andra formen av skräck, hemsökta hus, isoleringen, ondskefulla väsen och den där krypande skräcken som får en att bita på naglarna och får en vilja att gömma sig bakom en kudde. Men även den första formen är kan om det är snyggt gjort vara riktigt bra. ( Som om det skulle hjälpa egentligen!) 

Parasitus var just en sådan bok och jag vill ha mer sådan läsning! Och filmer med! Så bombardera mig med alla era bästa tips om böcker eller filmer som skulle ge mig en massa kalla kårar under höstens kulna kvällar! Böckerna får gärna vara på svenska men kan tänka mig engelska med, kan vara bra att försöka sig på att träna sin engelska.

De filmer jag har sett är de jag tar upp här i inlägget och när det kommer till böcker så har jag läst tex Johan Ajvide Lindqvist, Johan Teorin, Stephen King, Amanda Hellberg, Susann Hills Kvinna i svart, Joe Hill. 


6 kommentarer:

 1. Jag älskar också den krypande skräcken, det är den bästa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen den bästa sortens skräck!

   Radera
 2. Har du sett Barnhemmet? Den spanska (?) filmen. Sååå bra!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, nej den känner jag inte till men ska definitivt kolla in den!

   Radera
 3. Du kunde prova "We have always lived in the castle" av Shirley Jackson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, den lät riktigt bra ju! Shirley Jackson känner jag igen ju. Tack för tipset!

   Radera