måndag 15 september 2014

Trolldomsakademin- Eldhäxan

Peter Bergting, Trolldomsakademin-Eldhäxan
Rec-ex ifrån Semic förlag ( Tackar så mycket!)

I Peter Bergtings nya bok så återvänder vi till samma värld som finns med i bokserien Legenden om Morwhayle, vi kommer tom få återse gamla kära bekanta ifrån de böckerna såsom Malda! Dock tycker jag att Trolldomsakademin står helt på egna ben och att man kan läsa dessa böcker som en fristående bok.  Jag upplever rent av att Trolldomsakademin är något enklare i sitt utförande, det känns mer som om dessa böcker är riktade mot mellanåldern än vad serien Morwhayle var.  Detta gör att jag upplever att Eldhäxan som något tunnare än de tidigare böckerna. Men samtidigt så kan jag inte låta bli att återigen bli förtrollad av Peter Bergtings magiska penna och hans starka förmåga att berätta historier som känns både livfulla och detaljrika. Hans charmiga teckningar är mycket fina och bidrar starkt till själva berättelsen.

Eldhäxan kretsar kring tre vänner som  träffas på första skoldagen i deras nya skola, Miranda, Orville och Emmy är tre starka karaktärer som är helt underbara att lära känna. De är tre helt olika personligheter men som av rådande omständigheter knuts samman. Vänskapens starka band är en av de röda trådarna i själva berättelsen tycker jag och även utanförskap som kan bli gemenskap. Den skola de tre vännerna börjar i är Trolldomsakademin och där ska de lära sig magi och andra färdigheter.  (Nu tänker nog många Harry Potter! Men även om det finns den likheten med skolan som ska lära ut magi så är Eldhäxan en helt egen historia och klarar av att vara något nytt och eget)

Huset Trolldomsakademin ligger i skulle man kunna säga har en egen vilja, det ändra på rummens placering lite efter egen tycke och skapar mystiska trappor där det inte behövs trappor och ibland skickar det iväg de inneboende rakt ner i badpoolen nere i källaren!  Huvudhändelsen i boken är att en av lärarna på skolan hittas mördad och ytterligare försvinner. De tre vännerna blir inblandade i dessa händelser, dels för att de inte kan låta bli att vara nyfikna och dels för att omständigheterna ställer till det för dom. Spännande är det också att det introduceras en ny drake, en brorson till Gorgorbestor! Samt att vi får återträffar Malda, som något motvilligt dras in i deckarhistorien och får agera som lärare!

Så för att sammanfatta det hela så är detta en något tunnare berättelse men på det stora hela är det ändå en riktigt härlig välskriven fantasy med massor av charmiga detaljer och spännande karaktärer. Jag ser framemot en fortsättning och då hoppas jag på en något djupare berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar