fredag 12 september 2014

Bokbloggsjerkan 10-12 september

Denna vecka vill Annika att vi ska svara på följande fråga:
Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?
Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!

Jag för inte anteckningar, även om jag ibland önskar att jag gjorde det. Det är så lätt hänt att man missar något viktigt som man tänkte om boken medan man läser den om man inte skriver ned det. Men jag brukar ändå tycka att jag får med det väsentliga när jag väl skriver om boken. En sak jag gör är att om nätterna när jag inte kan sova pga värk så "skriver" jag om mina utlästa böcker i huvudet, jag går igenom händelser och analyserar vad jag känner för boken. Jag återupplever även vissa stycken i mitt huvud.  Sedan när jag väl sätter mig och skriver så finns det i mitt huvudet ett nästan färdig inlägg så det är bara att börja skriva! Mycket smidigt! Men ibland blir det lite väl trångt i huvudet när jag har ett antal böcker som behöver skrivas om och alla tränger på i huvudet. Men då väljer jag ut en som jag vill skriva om först och betar av de andra efter hand.

Ibland skriver jag en recension direkt men ibland kan det gå en tid innan jag skriver, allt beror lite på tid och ork faktiskt. Sedan så har jag faktiskt döpt om mina recensioner till omdöme, jag kände mig stressad över att jag skulle prestera recensioner av litteraturkritiker-nivå och det blockerade mig helt förra året så mängder av böcker blev inte alls omskrivna förra året. I år sade jag till mig själv att enbart skriva omdömen om varje bok, ett omdöme med min personliga åsikter och tankar kring de böcker jag läst.  Inga krav och på en lagom nivå, min blogg är till för mig men ska ändå vara trevlig för andra att läsa.  Mina omdömen behöver heller inte vara långa och ingående, det går bra med att beskriva handlingen kort, sedan ett enkelt varför jag gillade/ev ogillade boken och vad jag kände när jag läste den. Jag är dock något mer noggrann när det gäller rec-ex som jag fått av en författare eller ifrån ett förlag, dels så kan det finnas ett visst datum man ska hålla sig till och dels vill jag göra en rättvis omdöme/recension kring boken. Att visa att man uppskattar förmånen att få böcker gratis genom att anstränga sig för att göra ett riktigt bra omdöme.

 I år så har jag även börjat med att länka till förlagen som gett ut boken och även ha en framside-bild i varje inlägg, ibland så har jag även med ett citat ifrån boken, om jag kommer ihåg det eller har kvar boken hemma.

Jag tror att mitt viktigaste tips blir att göra såsom känns bäst för dig! Det är ändå Din blogg och hur du vill lägga upp/skriva dina recensioner/omdömen är helt upp till dig.  

31 kommentarer:

 1. Bilder på böcker tycker jag är roligt, själv tar jag alltid egna foton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Jag försöker göra det ibland, speciellt om det är egna böcker eller rec-ex

   Radera
 2. Du har rätt i att bloggen är för mig själv men ska ändå vara trevlig för andra. Så ska jag tänka nästa gång jag blir stressad;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Hoppas det hjälper dig nästa gång du känner dig stressad då!

   Radera
 3. Ja men det där med omdöme tycker jag låter bra, vi tycker ändå olika. Jag skriver nog ingenting men taggar med rec.ex, för det är de ju.Intressant fråga denna vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det en mycket intressant fråga denna vecka. Många olika svar vilket är roligt.

   Radera
 4. Håller med om att bloggen är för en själv och att inte ha några krav och lagom nivå för det är ju ens egen blogg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ibland är det svårt att komma ihåg det faktiskt. Många är vi nog som är duktiga på att ställa för höga krav på oss själva, jag vet att jag är det emellanåt.

   Radera
 5. Jag vägrar att kalla mina inlägg för recensioner, det får mig bara att tänka på skolans hårt styrda regler. Det vill jag inte ha :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Helt rätt inställning tycker jag!

   Radera
 6. Jag försöker skriva recensionen ganska fort efteråt eftersom jag inte vill glömma alltför mycket.
  Ska nog börja göra lite anteckningar under tiden jag läser med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har som tur är ganska bra minne, det är svårare för mig att glömma bort saker känns det som ibland! Har det gått en tid mellan läsning och skrivning kanske jag behöver kolla lite snabbt i boken innan jag skriver.

   Radera
 7. Jag brukar också försöka tänka efter lite extra om jag fått ett recex. Och skriva ärligt men inte sågande och inte sårande. Det är inte alltid helt lätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fin balansgång där, att skriva om varför boken är dålig utan att såra.

   Radera
 8. Felet med mig är att jag kan komma på de mest fantastiska saker på kvällarna innan jag somnar. På morgonen är de som bortblåsta. Jag minns bara att jag kommit på något bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det också vara ibland för mig, det är så irriterande!

   Radera
 9. Jag kallar det ibland omdöme också eftersom det är något annat än recensionerna i tidningarna.

  SvaraRadera
 10. Jomen det känner jag igen lite, jag kan också börja formulera saker i huvudet, ibland redan medan jag läser, sen är det svåra att komma ihåg vad det var när jag väl sätter mig med bloggen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Så kan det vara. Jag brukar dock har en förmåga att ha huvudet fullt av alla formuleringar jag tänkt ut!

   Radera
 11. Riktigt bra tips där på slutet :)

  SvaraRadera
 12. Känner igen det där med att formulera saker i huvudet. Är också mer noga med rec ex än andra böcker, tycker jag är skyldig det när jag ändå får de gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst känner man en större skyldighet att skriva ett bra omdöme när man fått boken gratis.

   Radera
 13. Jag brukar också mentalt "skriva" recensioner, så att det är klart vad jag vill skriva vid ett senare tillfälle :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Härligt att det är fler som gör så!

   Radera
 14. Kag kan nog också mer kalla mina omskrivningar av böckerna för omdömen, Tar nästan alltid foton själv på böckerna som jag läser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle vilja ta egna foton på alla böcker men dels är jag lat och dels så är vissa böcker redan återlämnade när jag väl ska skriva om dom.

   Radera
 15. Bättre att fundera på böcker är på en massa annat som kan dyka upp om man ligger vaken. Jag har en samling med F som dyker upp vaknätter jag: Fet, Ful, Fattig, Förfärlig Förälder.. osv. Böcker är absolut att föredra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana nätter har med, de där F:en är otrevliga rackare. Så böcker är att föredra.

   Radera
 16. Jag håller helt med om det sista du skriver, det är viktigt att det känns rätt!

  SvaraRadera