måndag 8 maj 2017

Middagsmörker av Charlotte Cederlund

Charlotte Cederlund, Middagsmörker  

Handling:
Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv.

Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar.


Vad jag tyckte:
Äntligen har jag läst Middagsmörker! Jag har varit så nyfiken på den och tänkt läsa den hur länge som helst. Men nu äntligen blev det av. Och så glad jag är för det! Middagsmörker är en komplex, mörk, fascinerande berättelse om identitet, utanförskap, fördomar men också om att hitta hem och om vänskap. Jag älskar verkligen att läsa om böcker som lyfter fram det samiska folket och deras liv på ett både intressant och tankeväckande sätt. Jag vet själv med mig att min kunskap om det samiska folket är skrämmande dåligt och jag känner verkligen att jag borde lära mig mer. I Middagsmörker får jag en hel del ny kunskap samtidigt som jag underhålls med en otroligt spännande historia.

Ett rakt, rättframt språk skapar ett högt driv, emellanåt kan jag väl känna att det går lite för fort men i det stora hela så njuter jag från sida ett till sista sidan. Middagsmörker har också starka inslag av fantasy genom att Ailia är utvald att rädda folket ifrån en tragedi.  Här flätar författaren in inslag ifrån den samiska mytologins värld med bitar från verkligheten för att skapa en väv av mystik och spänning. Och jag tycker allt att författaren lyckas riktigt bra i detta.  Med starka personskildringar, väl genomtänkt intrig samt skarpsinniga detaljskildringar som blandas med bländande vackra naturscener gör Middagsmörker till en riktigt fin bok.

Middagsmörker är en välskriven och spännande berättelse som jag gillade riktigt mycket och jag ser framemot att få läsa kommande delar snart.

Betyg: 3 + / 5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Bokhuset, I havsdjupens sal,

1 kommentar:

  1. Jag gillade också denna och andra delen tyckte jag var ännu bättre.

    SvaraRadera