onsdag 24 maj 2017

Den tunna hinnan av Astrid Ahlberg

Astrid Ahlberg, Den tunna hinnan  

Handling:
En ung flicka vaknar upp i mörker. Hon vet inte vem hon är. Inte var hon är. Inte vad som hänt henne. Snart inser hon att mörkret inte försvinner, att hon är blind.

I en annan verklighet blir den unge Maron tvungen att lämna sin far och sitt hem, gården på slätten. Han söker sig till Storskogen för att finna folket med samma fruktade mentala förmåga som han själv - de silverhåriga. Leira kämpar för att leva upp till sin lärares krav. Som enda lärjunge till den gamla kvinnan Taimira, är hon den som en dag ska ta över rollen som Allas Moder. Men hennes varma känslor för den nye ledaren i byn distraherar henne.

Tre unga människors öden flätas samman tvärs igenom den tunna hinnan mellan världarna.

Vad jag tyckte:
Helt ärligt så brukar jag inte vara så förtjust i fantasy som handlar om parallella världar men när jag fick mejlet från Astrid Ahlgren så lockade ändå handlingen så mycket att jag ville prova. För ibland är det spännande att utmana sig själv lite och läsa utanför ens trygghetszon. Och eftersom en stor del av handling är starkt fantasyinspirerat så tänkte jag att boken nog skulle passa mig ändå. Den tunna hinnan visade sig vara en bok verkligen passade mig, trots det lilla motståndet mot just parallella världar. Detta för att Astrid Ahlgren väver samman den realistiska vardagliga världen som finns här och nu med sin fantasyvärld på ett väldigt snyggt sätt som känns trovärdigt. Dessutom har vi tre starka och fascinerande karaktärer som bjuder på ett hisnande äventyr.

Den värld där Leira och Maron lever känns både magisk och fantasieggande där skildringarna av naturen, dofterna, livsstilen och ljuden är så äkta att jag nästan känner mig förflyttade till en helt ny främmande plats. Sanna är den som representerar vår egen vanliga värld och inslagen av det hon varit med om är skildrat med äkthet och stark inlevelse där man enkelt kan sätta sig in i hennes situation.

Skiftningarna mellan dessa tre personerna sker smidigt där varje röst känns som sin egen och där varje person har sin personlighet som utgör en stark bakgrund till själva berättelsen. Språket är lättsamt på ett väldigt mjukt och behagligt sätt. Den tunna hinnan är en lågmäld fantasyberättelse som ändå bjuder på en hel del spänning och skiftningar som gör att läsningen flyter på fint. Detta var min första bok av Astrid Ahlgren men absolut inte min sista! Det verkar som det finns tre tidigare böcker i som utspelar sig i samma värld som denna men jag som inte läst dessa fann det ändå inte svårt att komma in i denna. Den tunna hinnan känns som en fristående bok och går utmärkt att läsa som sådan känner jag. Men det ska bli spännande att gå tillbaka och läsa även de andra tre delarna.

En stjärna i kanten för det otroligt snygga omslaget!

Betyg: 4+/5
Boken kommer från: Rec-ex från författaren, tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Elinas bokliv, Tickmicks bokblogg,

4 kommentarer:

  1. Kände inte till den boken och fantasy är inte riktigt min grej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantasyinslagen är rätt lätta och boken som sådan bjuder på en fin läsning.

      Radera