måndag 21 april 2014

Mörk svensk fantasy av fantastisk kvalitet.

Anders Björkelid, Ondvinter

Wulf och Sunia, tvillingar med ett mycket speciellt band emellan sig, de lever på en gård tillsammans med sin far. Gården ligger lite avskilt åt, en bra bit ifrån byn och resten av folket, ett medvetet val ifrån deras far. Men Sunia och Wulf har aldrig förstått varför. Deras far är en märklig man och som det kommer visa sig en man med många hemligheter. Hemligheter som berör Sunia och Wulfs härkomst och vilka de egentligen är.  En dag kommer en främling till gården och strax därefter rasar hela Sunia och Wulfs liv samman och de får fly ensamma ifrån deras gård.En Ondvinter närmar sig med snabba steg, en vinter som kyler inte bara huden utan som förfryser ditt sinne med. Wulf och Sunia får även snabbt lära sig om Blodet, de är Barn av Blodet men de vet inte riktigt vad det innebär ännu.

Svensk fantasy som är riktigt välskrivet och oerhört skickligt berättad är man inte helt bortskämd med men Björkelid levererar en helt fantastisk bok som man både vill sluka samtidigt som man vill läsa extra långsamt för att få boken att räcka lite längre. Här har vi en författare som inte väjer att skriva om mörka ting, där allt inte är svart eller vitt utan där finns mängder av gråa nyanser däremellan. Ett val kan nämligen både vara rätt och fel på samma gång. Sunia och Wulf  trovärdiga karaktärer som känns nyanserat berättade och de känns mänskliga. Det speciella bandet mellan de två gör att första delen av boken är skriven i vi-form, ett annorlunda begrepp som dock får en ännu djupare innebörd lite längre fram i historien. Jag vill inte tala om vad för jag tror det förtar känslan av läsningen. Jag fäster mig snabbt vid Sunia och Wulf, jag lider med dem och jag fryser med dem. Även de andra karaktärerna är intressanta och fyllda av liv, Bergsfrun tex och Wunan är två andra favoriter.

 Jag sugs in i boken och jag fängslas även av språket i sig, det är lätt gammaldagssom passar väl ihop med berättelsen i sig. Språket är även fyllt med mörka ord som vättesnara, galgmän,domarring och ondvinter som får ens nackhår att resa sig.  Jag får en känsla av nordisk asatro på något sätt, jag tänker på alla de naturväsen vi har i den svenska naturen såsom vättar, troll och skogsrå. Även vissa miljöbeskrivningar får mig att tänka på riktigt gammal svensk skog.  Jag älskade verkligen denna boken och det tog inte många dagar innan jag såg till att ha bok nr 2 i min hand. ( En bok som lästes ut nu under påsken!) Underbar läsning för alla fantasyälskare.

( Och titta gärna lite extra på omslaget! Det är verkligen mycket passande och riktigt snyggt!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar