Att läsa en deckare till påsk verkar ha blivit något av en tradition här i Sverige. Det lär ha kommit ifrån Norge ifrån början där traditionen även rör sig kring att det visas deckare på Tv runt påsken. En kort introduktion får man Här. Här i Sverige har de större bokaffärerna hakat på trenden och har ofta kampanj med Påskdeckare. Här kommer då några tips ifrån mig och ifrån Kära sambon av lämpliga deckare till Påskens läsning!
* Louise Penny, Den grymmaste månaden. En väldigt lämplig bok som faktiskt utspelar sig under just påskhelgen. Dock är det tredje boken i en serie och är man noga med att hänga med i sidohistorierna så bör man börja med Mörkt motiv. Det är lite som Morden i Midsumer fast i en lite pittoresk by vid namn Three Pines i Canada. Och kommissarien heter inte Barnaby utan Gamache.
* Fred Vargas, Budbäraren En mycket annorlunda fransk deckare, fylld med underfundigheter och syrlig humor med en mycket speciell polis i huvudrollen, Kommissarie Adamsberg. Detta är en deckare som kräver en del av läsaren och man får inte förvänta sig en traditionell deckare för då blir man lätt besviken. Men om man kan bortse ifrån det så får man sig ett läsäventyr som är något alldeles extra.
* Stephen Booth, Svart hund. Min nya "kärlek" inom brittisk deckare. Poliserna Ben Cooper och Diane Fry är mina nya favoritkaraktärer och Peak District där böckerna utspelar sig i är helt fantastiska. En dag ska jag ta mig dit för att besöka den vackra naturen jag läser om i Booths böcker. Brittisk deckare som är mer åt pusselhållet, mer klurande och frågor än action och blodiga scener. Brotten i sig är dock mörka och människorna trovärdiga och ibland skrämmande.
* Hanna Kent, En mörderska ibland oss. Inte en renodlad deckare utan mer en en livshistoria med ett mord som röd tråd. En mörk kärlekssaga och ett fascinerande levnadsöde om Agnes Magnusdottir, året är 1829. Boken baseras på verkliga händelser och personer.
* Tom Rob Smith, Barn 44. En mörk och ytterst skrämmande deckare som utspelas i Sovjet, 1953 med en säkerhetspolis i huvudrollen. Flera gånger under läsningen får jag påminna mig om att det är inte en dystopi i stil med Orwell eller Boye utan detta är verkligheten. Vissa drag är baserade på just verkligheten.
Kära Sambons tips:
* Lars Kepler, Hypnotisören. Spännande deckare med många oväntade twister.
* Dennis Lehane, En drink före kriget. Intressant deckare med en privatdetektiv i rollen. Patrick, privatdetektiven, är en bra karaktär mycket för att han vuxit upp på "fel" sida av Boston, han förstår de människor han letar efter och han bryr sig om de utsatta. Dialogerna mellan honom och hans medarbetare Angie är kvicktänkta och skarpa. Lite råare deckare men med skön svart humor.
* Hjorth & Rosenfeldt, Det fördolda. Spännande svensk deckare med en udda huvudkaraktär. Riktigt bra läsning med mycket spänning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar