onsdag 12 april 2017

De mörkermärkta av Pinter & Levinger

Mattias Levinger & Johannes Pinter, De mörkermärkta 

Handling:
I ett vårkallt Stockholm sker en serie mord som till en början inte verkar ha något samband. En sömnlös taxichaufför. En alkoholiserad före detta psykolog. En psykiskt sjuk  kvinna på ett behandlingshem. Tre människospillror förenade i sina olycksöden.
När polisinspektör Iris Riverdal får fallen på sitt bord ställs hon inför en gåtfull mördare, en undflyende skepnad med dunkla metoder och okända motiv. Och bakom honom anas en ansiktslös ondska bortom alla begrepp.
Gradvis går det upp för henne att morden har rottrådar långt tillbaka i tiden, trådar som också löper in i hennes eget liv.
Samtidigt samlas en krets människor för att bekräfta det de redan anat. Det förflutnas skugga har kommit tillbaka för att förgöra dem, de mörkermärkta.
Vad jag tyckte:
De mörkermärkta är en särgen och annorlunda deckare där inslagen av det övernaturliga står i fokus. Det är ingen vanlig deckare där vi följer en polis i dennes försök att utreda ett brott men dock så finns här en polis vid namn Iris Riverdal i centrum. Ett antal brott sker men försöken att utreda dom gäckas pga av ett mörker och en skugga som ständigt försvinner.

De mörkermärkta skapar hos mig påminnelser/hintar/glimtar från andra författare såsom Stephen King, James Oswald men också från det svenska deckarparet Håkan Sundqvist & Jerker Eriksson. Inte för att detta är någon kopia men ibland när jag läser så ser jag spår från tidigare läsning som ger  påminnelser och igenkänning. Ett sätt att sortera och kategorisera tror jag det är för mig.

Det tar tid för mig att komma in i boken och flera gånger lägger jag från mig boken utan att vilja fortsätta läsa. Detta har nog mycket med mig själv att göra. Mitt känsloläge just nu är ostabilt och det suggestiva mörkret som skapar en krypande obehagskänsla passar inte mig just nu.

Men igår läste jag ut det sista och då gick det bättre eftersom jag mådde rent allmänt lite bättre. Den sista delen bjöd då på riktig bra läsning och jag fastnade verkligen för mixen av det övernaturliga, de psykologiska thrillerinslagen som är blandat med kriminalhistoria. Skräck som blandas med deckare, en udda kombination men det fungerar ändå riktigt bra tycker jag. Dessutom så blir jag riktigt nyfiken på Iris Riverdal, Hektor Moritz och flera andra karaktärer så om det blir fler delar kommer jag definitivt läsa vidare. Men i så fall ska jag se till att läsa när jag är på rätt humör och inte så känslig som jag är just nu.

Boken som sådan är välskriven där det inte går att uttyda att det faktiskt rör sig om två olika författare. Enkelt tydligt språk passar väl in med historien som sådan. Tät stämning med råa undertoner bildar tillsammans med starka karaktärsskildringar en spännande historia.


Betyg: 3+ / 5
Boken kommer från: Rec-ex från Piratförlaget, tusen tack!
Andra som skrivit om boken: JustnuJusthär, C.R.M Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar