måndag 15 december 2014

Expeditionen: Min kärlekshistoria

Expeditionen: Min kärlekshistoria, Bea Uusmark


Det är nog rätt många som vid detta lag känner till Bea Uusmarks smått genialiska bok Expeditionen. Nu har även jag läst den tillsammans med min kära sambon, den har varit vår högläsningsbok under en tid och vilken bok det är!  Handlingen i korthet för er som inte riktigt vet vad boken handlar om, det handlar om en polarexpedition. Denna ägde rum i slutet av 1800-talet, det var tre män, Andre, Frankel och Strindberg, som bestämt sig för att flyga över Nordpolen med en luftballong. Dock gick något väldigt snett och redan en kort tid efter starten så kraschade de. Men det skulle ta närmare 33 år innan de hittades igen, alla tre verkade ha dött kort efter kraschen trots att de hade mängder av mat, vapen, förråd av olika slag och mediciner. Varför dog de? Varför kraschade de? Vad var det som hände där på Vitön för så många år sedan? Bea Uusmark fann en dag för tio år sedan en liten faktabok som berättade om denna expedition, läsningen av denna bok födde sedan en besatthet och en längtan efter att få svar. Bea Uusmark påbörjade sin egen utredning kring denna polarexpedition som gick så katastrofalt dåligt.

Som sagt så högläste jag och kära sambon denna boken, vi har den illustrerade utgåvan (köpt för ett rövarpris på närmaste mataffär under bokrean!) som inrymmer kartor, dagboksanteckningar, listor, förteckningar, bilder och mängder av andra detaljer. Det är en fascinerande läsning som skapade mängder av samtal och funderingar hos oss båda. Samtidigt så var det en njutningsfull läsning då det är en verkligen vacker bok, formgivningen och det massiva innehållet med en häpnadsväckande detaljrikedom.   Boken väcker många frågor och ger få svar, för så är det med denna utredningen. Det finns inga svar på vad som exakt hände för så många år sedan, det går att spekulera och diskutera men det går inte att vara helt säker. Jag funderar så mycket på varför de ens gav sig iväg på expeditionen,de var alla tre helt oerfarna polarresenärer och det fanns ju inte några kartor över Nordpolen vid denna tiden. En annan del som berättas i boken är den kärlekshistoria som finns mellan Nils Strindberg och hans fästmö Anna Chavieler, hon går där hemma i Stockholm och väntar. Men hon väntar förgäves, det är en sorglig och vemodig bit av historien som berör djupt. Framförallt det som sker i slutet av boken, ni som läst vet vad jag menar när jag säger silverlåda och grav, det gjorde verkligen ont i hjärtat där.  Samtidigt är detta en berättelse om Bea Uusmark och hennes besatthet, om henne idoga arbete och hennes längtan efter svar.  Kära Sambon säger också att Bea Uusmark lyckas skapa en närhet hos läsaren via sin text vilket gör att man som läsare också längtar efter svar trots att det inte går att få ett svar.  Kära Sambon vill också göra ett tillägg om hur spännande det var att få följa med på Uusmarks äventyr i sin jakt efter svar.

Detta är en fantastisk bok som både jag och kära sambon varmt kan rekommendera, den lämpar sig också ytterst väl för högläsning då det finns mycket att samtala kring och diskutera om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar