lördag 27 december 2014

Pax: Nidstången

Åsa Larsson & Ingela Korsell, Pax: Nidstången


Alrik och Viggo har det inte vidare lätt, deras mamma måste ha "vila", hon har problem med spriten och har åkt bort så de måste bo hos fosterföräldrar i Mariefred av alla ställen dessutom.  Dessutom är det inte vidare lätt att komma till ny skola, speciellt då när man är fosterbarn, så det blir lätt så att man hamnar i slagsmål.  Nej Alrik och Viggo har det inte vidare lätt men snart kommer saker och ting rent bli ännu märkligare. Denna lilla staden visar sig inhysa ett mycket märkligt bibliotek, ett magiskt sådant dessutom och ännu märkligare visar det sig vara när det uppenbarar sig att Viggo och Alrik är de nya beskyddarna av detta bibliotek! Onda krafter är dessutom i rörelse och det kommer snart blir riktigt otäckt. Väktarna Magnar och Estrid har vigt hela sina liv åt att vaka över biblioteket och nu behöver Alrik och Viggos hjälp.

Detta är spännande och actionfylld läsning! Riktigt härligt är det och jag stormtrivs i Alrik och Viggos sällskap. Åsa Larsson visar sig vara en riktigt barnförfattare med! Boken är uppbyggd så att det mellan varven kommer serierutor som inflikas i själva texten på ett riktigt snyggt sätt. Serierutorna är skapade av Henrik Jonsson.  Bilderna lättar upp läsningen och jag tror att det är ett grepp som passar de yngre läsarna väl. Boken är rätt läskig och skrämmande på sina ställen så det gäller att inte vara för mörkrädd. Jag tycker boken är en fin berättelse om två bröders kärlek och mod. Boken inrymmer en hel del nordisk mytologi vilket jag gillar riktigt mycket, det är spännande att författarna använder sig av det som finns runtomkring dem. Och den nordiska mytologin har verkligen mängder av spännande ämnen att använda sig av!

Härlig läsning som sagt och det även för mig som verkligen inte tillhör den rätta ålderskategorin!

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte också bra om den trots att jag är äldre än åldersgruppen den riktar sig mot :) Har rekommenderat den mycket när folk varit ute efter spännande läsning att ge bort i julklapp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var lite därför jag läste den, jag känner nämligen ett lämpligt barn som ska få denna bok vid ett passande tillfälle =) Ibland är det riktigt härligt att läsa böcker för lite yngre, det ger en speciell känsla tycker jag.

      Radera