söndag 21 december 2014

Liftarens guide till galaxen

Douglas Adams, Liftarens guide till galaxen I somras hittade jag och sambon fyra stycken slitna pocketar, det var de fyra delarna i Liftarens guide till galaxen, dock så saknades den femte delen och så även den sjätte delen skriven av Eoin Colfer. Jag hade läst hela serien men inte kära sambon, så vi haffade dessa böcker och använder dom nu som högläsningsböcker. Under hösten har vi hunnit med bok 1 och halva tvåan ( vi har läst annat under hösten också). Det har varit ett härligt projekt att högläsa Douglas Adams galna böcker! Ibland är det dock galet svårt att försöka uttala namn på karaktärer och olika begrepp som Adams skapat!

Handlingen känner kanske många redan till men jag gör en kort sammanfattning för de som ännu inte läst boken. Detta är då den första delen i serien, den finns även som en hel tjock bok med alla delar i. I denna första del så möter vi Arthur Dent för första gången, han bor på Jorden i ett ganska så skevt och fult hus. Men det är hans alldeles egna hus och därför är han rätt upprörd över att det bestämts att det ska byggas en motorväg rakt över hans hus. Så en morgon när en gul grävskopa parkerar utanför hans hus så parkerar sig Arthur mitt framför den.  Dock så hade han inte behövt bekymra sig, då Jorden faktiskt är på väg att gå under.... Arthur Dents vän Ford Prefect kommer dock till räddning, han visar sig vara inte fullt så mänsklig som han ser ut utan han är en galaktisk liftare som tillfälligt är strandsatt på jorden.  Tillsammans hamnar de så i rymden, liftande ombord ett rymdskepp. Vi får sedan följa med på ett helt galet äventyr kors och tvärs igenom hela rymden. Vi får även lära känna några andra intressanta karaktärer såsom presidenten Bebblebrox med två huvuden, den mänskliga Trillian och den deprimerande roboten Marvin. Vi får också läsa flera hjälpsamma kapitel ur den faktiska boken Liftarens guide till galaxen!

Jag och kära sambon hade det mycket trevligt när vi läste denna bok högt. Douglas Adams hade en förmåga att leka med orden och vrida och vända på verkligheten på de mest säregen sätten. Det är härlig läsning som man blir glad av och det är roligt hela tiden. Kära sambon säger att han upplevde att boken var välskriven med otroligt mycket fantasi i. Boken gav upphov till en hel del skratt och många fniss! Douglas Adams var också mycket duktig på att skapa intressanta och levande karaktärer, trots de bisarra dragen och de fantasifulla egenskaperna. Vi får också lära oss det viktiga i att ha med sig en ren och fräsch handduk när man beger sig av hemifrån!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar