torsdag 4 december 2014

Hercule Poirot i ny kostym!

Agatha Christie, Mordet på Orientexpressen 
Bookmark Förlag

Bookmark förlag har gjort en jättefin satsning på att ge ut nya utgåvor med ny översättning av de klassiska Christieböckerna och jag gillar verkligen denna satsning. Jag var väl något orolig inför min första läsning utav en av dessa nya utgåvor men jag hade inte behövt oroa mig alls. Detta är en snyggt gjord översättning utav översättaren Helena Ljungmark, en översättning som känns fräscht och nytt men samtidigt som det passar väl ihop med Christies stil och språk.  Texten och språket känns ändå tidsenligt och jag tycker att Poirots röst är riktigt välgjord. Jag kan rent av tycka att dessa nya utgåvor gör att den syrliga humor som finns hos Poirot lyfts fram på ett mycket bättre sätt än i de gamla utgåvorna.

Om vi går över till själva historien så är det nog rätt många som känner till just denna historien, om mordet som sker under en resa på Orientexpressen. Med ombord finns bland annat en rysk grevinnan, en ungersk diplomat, själva järnvägsdirektörn och en amerikans man som ber om Poirot om beskydd då han fruktar att någon är ute efter hans liv. Poirot undanber sig uppdraget då han inte gillar mannens beteende.  Då tåget blir stående på spåret pga av snö så uppdagas ett lik, det är den amerikanska mannen som hittas och han har blivit knivhuggen till döds. På grund av omständigheterna så måste alltså mördaren vara någon ombord själva tåget.  Dessutom visar det sig att offret har knivhuggits av både en vänsterhänt person och en högerhänt person!

Nu får Hercule Poirot verkligen börja använda sin små grå och han gör det med glans! Jag hade faktiskt det riktigt roligt när jag läste boken, den syrliga humorn, de skarpsinniga iakttagelserna kring de andra resenären och de kluriga ledtrådarna skapar alltså en välskriven bok. En skickligt sammansatt intrig som utspelar sig i de lyxiga omgivningarna i första klassvagnarna ombord Orientexpressen ger en skarpsinnig och elegant historia. Detta är verkligen en tidlös klassiker ifrån 1930-talet som håller för omläsning även efter så här många år.

Dessutom är de nya utgåvorna rent estetiskt tilltalande, mycket fina omslag och insidor av boken skapar riktigt vackra böcker.

3 kommentarer:

  1. De är jättefina :) Jag har läst Huset på udden som är fristående och recenserar den idag :)

    SvaraRadera