fredag 13 mars 2015

Bokbloggsjerkan 13-16 mars: Hur hinner du?


I veckans jerka har Annika tagit hjälp av Mia för att få fram en fråga och Mia säger så här:
Jag instagrammar en del, och det blir en del bilder på böcker jag läser och bokpaket.Av bokbloggar får jag bara vänliga frågor och kommentarer men av de där ”vanliga” människorna kan man få en del dumma kommentarer. Hur hinner du läsa så många böcker?
Den fråga har jag också fått flera gånger och jag har även mötts av ren misstro när jag pratar om hur mycket jag läser. För jag råkar vara en snabbläsare och varje månad så hinner jag mellan 10- 14 böcker. Nu är det så att jag ofta väljer bort tv:n och prioriterar att läsa en bok istället.  Jag läser inte mycket under dagtid, just nu försöker jag läsa en del engelska böcker under dagtid för att förbättra mina chanser att klara den engelska kurs jag håller på med. Annars läser jag som allra mest på kvällen, en del av kvällen går åt till att se någon av alla de tv-serier jag och sambon följer, det blir mellan 2-4 avsnitt per kväll. Men jag har behov av en lång nedvarvningstid innan jag kan sova så jag brukar lägga mig minst en timme innan jag ska sova. Den timmen läser jag, ibland blir det rent av både två och tre timmar innan lampan släcks. Så under vardagen försöker jag se till att vara i sängen vid ca 10, därefter kan jag mycket väl läsa fram till tolv-ett om jag känner för det och om jag orkar. Nu har jag turen att jag studerar på heltid och till största del hemifrån, så jag behöver inte gå upp i ottan om jag inte känner för det men försöker vara uppe vid nio för att hinna med allt som ska hinnas med. När jag har jobb så blir det lite annorlunda ju. Men så ser min läsning ut just nu på kvällstid. 
Sedan läser jag en del under helgen med, både innan jag ska sova men också under dagtid. Har jag möjlighet så är det väldigt skönt att få sitta med en bok i 3-4 timmar och bara läsa, det hinns inte alltid med men när jag hinner så försöker jag göra det.
Sedan kan ytterligare en förklaring till att jag hinner läsa så mycket vara att jag oftast har mellan 2-4 böcker igång samtidigt. Just nu har jag en engelsk bok igång, en bok vi fått av läraren som innehåller noveller, sedan är det en deckare nämligen fortsättningen på Kråkflickan vilket är Hungerelden, dessutom läser jag två lättare faktaböcker, en som handlar om att rensa i röran och den andra är berättelser om ovanlig vänskap mellan djur. 
Läsning är helt enkelt en naturlig del av vardagen och det är lika viktigt att få tid till läsningen som det är att äta och sova. Det är bara ett fåtal dagar per månad som jag inte läser något alls.

40 kommentarer:

 1. Håller med, läsning är en del av vardagen. Vad pluggar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Visst är det så. Just nu läser jag upp mitt gymnasiebetyg för att kunna läsa vidare nästa vårtermin =) Planen är att bli bibliotekarie så småningom!

   Radera
 2. Håller med om att läsning är en naturlig del av vardagen - så är det verkligen och det skulle vara mycket tråkigare utan den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, FY tänk ett liv utan böcker..Ush vilken mardröm! =)

   Radera
 3. Nästa gång någon frågar hur jag hinner läsa så mycket så ska jag, i stället för att svara, ställa motfrågan hur vederbörande hinner träna/titta på TV/slösurfa så mycket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag gott du kan göra! Det har hänt att jag ställt den frågan då jag tröttnat på alla kommentarer kring min läsning!

   Radera
 4. Jag känner igen delar av din rutin. Jag ser ofta ett avsnitt eller så på någon serie vi följer för att vara lite social och sedan läser jag eller bloggar resten av kvällen. Skönt att man kan få välja precis som man vill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det är skönt att kunna ha det så!

   Radera
 5. Ja, att nämna mina läsvanor för vissa är ganska lönlöst för som du skriver bemöts de lätt av misstro. Det stör mig för alla har väl sina intressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så märkligt det där. Ett intresse är ju något man har för att det intresserar en och som sådant brukar det uppfylla en viss del av ens dagliga liv.

   Radera
 6. jag kan inte sova i sängen utan att somna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara för mig med om jag är extremt trött, men då jag har både värk i kroppen och ett huvud som lätt bli överstimulerat så krävs det ofta lång tid innan jag kommer till ro. Så jag har fått anpassa mig och finna lösningar för att slippa sömnlösa nätter.

   Radera
 7. läsning är en viktig del av livet och vardagen

  SvaraRadera
 8. Ja! Den litterära svältdöden är lika förskräcklig som att svälta pga matbrist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Litterär svältdöd är en mardröm ju!

   Radera
 9. Läsning är verkligen en naturlig del av min vardag också.

  SvaraRadera
 10. Jag är snabbläsare, precis som du, och möts ofta av misstro. Skönt att känna att man inte är ensam. :) Ha en bra fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Men visst är det märklig att folk ska ha så mycket att säga om ens läsning! Ha en bra fredag du med!

   Radera
 11. Skippade dagens jerka men kände bara att oj, det där är ju jag. :-) Förutom den engelska biten då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Slalomläsning är den bästa formen av läsning =)

   Radera
 12. Slalomläsning har jag fastnat för nu igen :) Speciellt när jag hade praktiken, då läste jag en eller två böcker hemma, en annan på bussen till praktiken, och en på rasten jag hade :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slalomläsning är det enda som fungerar för mig eftersom jag är en humörsläsare!

   Radera
 13. Jag behöver också lång nedvarvningstid innan jag ska sova, och då brukar det vara perfekt att ligga och läsa en bok innan jag ska sova. Slalomläsning har jag börjat återupptäcka igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så skönt med den där nedvarvingstiden, jag sätter stort värde på den. =)

   Radera
 14. Din läggdagsrutin låter ljuvlig, vet inte varför det är så svårt att hitta till sängs för mig. Men väl där (vid halv ett) brukar det bli åtminstone några sidor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Tackar. Min rutin inför sänggående är av nöd och tvång men nu gillar jag den så även om jag inte behövt så hade jag nog fortsatt ändå! =)

   Radera
 15. Två-tre timmar innan läggning låter härligt. Jag är oftast för trött och somnar till då, så jag behöver läsa lite tidigare på kvällen.

  SvaraRadera
 16. Läsa och skriva tar en stor del av mitt liv. Just nu skriver jag mer än vad jag läser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det ju bli när man arbetar som författare =)

   Radera
 17. Det är skönt att kunna lägga upp sin vardag som man vill när man pluggar. Jag har läser och jobbar 50% vardera och när kurslitteraturen är läst får man ändå mer tid över till nöjesläsning jämfört med när man jobbar. Så att plugga har varit positivt när det kommer till antalet lästa böcker för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det vara så, just nu läser jag dock 150 % så under dagtid så hinner jag inte läsa mer än det jag måste läsa. =)

   Radera
 18. Tv-serier och en del film kikar vi på hos oss, men vanligt tv-tittande sker nästan aldrig hos oss, men undantag av Let´s Dance, Melodifestivalen och Så mycket bättre. Förutom läsning, film och tv-serier så älskar jag sång och dans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Melodifestivalen är ett måste här hemma med =)

   Radera
 19. Bra att ha olika böcker igång fast ibland får man ta och läsa klart en del-

  SvaraRadera
 20. Jag brukar också slalomläsa en del, offtast har jag minst två böcker på gång. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Slalomläsning är ofta det bästa, i alla fall för mig =)

   Radera