onsdag 5 augusti 2015

Inga gudar jämte mig av Caroline Eriksson

Caroline Eriksson, Inga gudar jämte mig

Handling:
Värmland, 1865: En grav har öppnats på Silbodals kyrkogård. Provinsialläkaren påbörjar obduktionen av den döde efter att ha nåtts av rykten om att han inte har avlidit av naturliga orsaker. Och de visar sig stämma mannen har blivit arsenikförgiftad. Snart står det klart att han inte är den enda i bygden som blivit giftmördad. Men ingen anar vem som ligger bakom.
Anders Lindbäck är en karismatisk kyrkoherde med stort engagemang för traktens fattiga. Att han lever med två kvinnor är något man har överseende med. Men prästens beteende blir alltmer nyckfullt, han jagas av problemen i socknen och dessutom av det förflutna.


Vad jag tyckte:

Detta är då Caroline Erikssons andra bok om svenska mord, hennes första bok heter Djävulen hjälpte mig och bygger på Yngsjömordet.  Precis som den boken så är Inga gudar jämte mig välskriven fiktiv berättelse baserad på en äkta historia. Eriksson lyckas väl med att skapa en suggestiv och mörk berättelse med rötterna i det som faktiskt hände då i mitten av 1800-talet i Silbodals. Jag gillar blandningen av dokumentär, deckare och historisk skildring. För vi får i Inga gudar jämte mig förutom det spännande i själva deckardelen också en skildring över hur livet kunde te sig på den svenska landsbygden i mitten av 1800-talet. De social frågorna som fattigdom, dryckenskap och armod är centrala teman i boken. De utgör ju i självverket huvudpunkten för det som kommer att ske. 

Även i denna, precis som hennes första bok, så står det religiösa i centrum. Anders Lidbäck är närmast fanatisk i sin religiösa nit och övertygelse vilket gör att det att det känns djupt obehagligt att följa hans tankegångar. Jag gillar också hur Caroline Erikson låter de båda kvinnorna i Anders liv också få varsin röst, det ger mer nyanser åt berättelsen och vi får se på sakerna som sker ur olika perspektiv.  Caroline Eriksson är mycket skicklig på ett återge det psykologiska spelet hos dessa människor och genom att blottlägga deras innersta får vi se hur det mänskliga psyket är konstruerat på ett mycket träffsäkert sätt. Att följa Anders Lindbäck allt djupare in i hans galenskap är ruggigt välskrivet samtidigt som det gör att man som läsare får väldigt svårt att tycka om honom. Han lider av förföljelsemani och han anser att det är han som bestämmer. Titeln säger det mesta om hans tillstånd.  Erikssons täta språk skapar spänning samtidigt som hon också skickligt återger den tidens anda med hjälp av tidstypiska detaljer och beteende. 

Jag tyckte mycket om Inga gudar jämte mig och ser framemot att få läsa mer av henne snart igen. För jag hoppas att hon fortsätter skriva om svenska mord!

6 kommentarer:

  1. Den här har jag inte skaffat mig än, jag tänkte jag skulle vänta tills den kommer i pocket, men det verkar ju dröja. Och nu såg jag att e-boken bara kostar 29 kr... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Det var ju lämpligt med en så billig e-bok! Jag kan varmt rekommendera denna!

      Radera
  2. Den här låter riktigt intressant, skriver upp den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör så! Läs båda hennes böcker, de är riktigt välskrivna och mycket välgjorda!

      Radera
  3. Låter intressant, ska nog ta och läsa den första boken. Gillar blandning av fiktion och riktiga berättelser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan varmt rekommendera båda hennes böcker!

      Radera