onsdag 30 mars 2016

Gregor från Ovanjord av Suzanne Collins

Suzanne Collins, Gregor från Ovanjord 

Handling:
När Gregor ska passa sin tvååriga lillasyster Boots försvinner hon genom en öppning i tvättstugan. Gregor kastar sig efter och faller … och faller. Slutligen hamnar han i Underjord, som befolkas av stora råttor, spindlar, kackerlackor och bleka människor med lila ögon. En värld som – visar det sig – bara har väntat på att syskonparet ska komma. Gregor är nämligen omnämnd som krigare i en gammal profetia och Boots är prinsessan som alla kackerlackor dyrkar.

I det mörka, främmande landet råder fiendskap mellan de olika invånarna. Ett krig är nära förestående. Underjords öde vilar helt i syskonparets händer, men Gregor har bara en önskan: att ta sig hem. När han får reda på att hans försvunna pappa sitter fängslad i Underjord ändrar han sig dock och ger sig rakt in i ett svindlande farligt äventyr.

Vad jag tyckte:
Gregor från Ovanjord är ett svindlande äventyr där vi tillsammans med Gregor och hans lillasyster Boots ramla ned i ett hål, likt Alice i Underlandet men platsen vi hamnar på är betydligt mörkare och otäckare.  Suzanne Collins har skapat ett hisnande äventyr fyllt med action och mörka strider men där finns också mycket mod hos våra udda hjältar och äkta vänskap.

Gregor från Ovanjord är en charmig och små rolig historia som är väl värd att läsa, även jag som vuxen hade en riktigt trevlig stund med Gregor i Underjorden. Det jag gillade är ju denna första boken i en serie om fem böcker ändå är ett avslutande äventyr, det finns en liten teaser inför kommande böcker men just detta äventyret får en fin avslutning. Dock vet jag inte om jag kommer läsa de resterande böckerna i serien, som sagt det är en ok berättelse men jag har redan så många serier både för vuxna och barn så denna får nog ligga på is ett tag. Kanske om jag verkligen är i behov av något lättläst. Men jag tror yngre läsare kommer gilla den riktigt mycket.

6 kommentarer:

 1. Skulle rekommendera dig att läsa vidare, tycker serien växer för varje bok till del 4, som är så himla bra, del 5 var väl mer normal... Och jo, mina treor älskar dem även om det är på gränsen till för svårt om man inte läser riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, då får jag nog ge dem en chans till =)

   Radera
 2. Skulle också rekommendera dig att läsa vidare serien är riktigt bra samt blir otroligt spännande ju längre det går även för vuxna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Ok får ta och läsa vidare då när jag får tid över till det.

   Radera
 3. Låter intressant. Det är mysigt att läsa den där sortens lättsamma äventyr ibland. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt ibland att läsa lite lättare böcker, ren avkoppling! =)

   Radera