tisdag 15 mars 2016

Vårläsning: en enkät

Johannas deckarhörna har återigen knåpat ihop en vårenkät och det kan ju vara ett trevligt sätt att blåsa lite liv i denna bortglömda blogg att svara på denna. Idag skiner solen här i södra delarna av Småland och under den korta runda jag orkade med idag var riktigt härlig. Både fågelkvitter och snödroppar fanns med på min lilla runda. Solen värmde så gott att vinterjackan och halsduken kändes lite överflödig!


 • Vad läser du för bok/ böcker just nu?
Just nu är jag faktiskt mitt i mellan böcker, har precis avslutat den fantastiska Serahema; De rotlösa av Marcus Olausson och det känns inte riktigt läge att börja en ny redan faktiskt. Jag måste få smälta denna briljanta bok först lite. Så ikväll blir det nog att jag påbörja den faktabok jag köpte på bokrean först, nämligen Vargen av Henrik Ekman. Sedan kommer jag ta tag i Hallahem: del 2 och möjligen Snön faller på Hester street som också är ett bokrea-inköp.

 • Vilka nya böcker som släpps i vår ser du mest fram emot att läsa?
Har hade jag ingen koll först men efter lite sökande och tittande så insåg jag att våren bjuder på en hel del trevliga böcker. Detta är några av de böcker jag vid en första titt fann extra lockande:
* Stora små lögner av Liane Moriaty
* Den mörkaste hemligheten av Alex Marwood
* Bödelns sång av James Oswald
* Rosensällskapet av Marie Lu
* Huset vid sjön av Kate Morton
* Den kallaste flickan i Coldtown av Holly Black
* Fårbondens dagbok-ett liv på landsbygden av James ReBanks
* Istider av Fred Vargas
* Flickorna i parken av Liza Jewell

 • Vilket är ditt bästa vårtecken, som du längtar mest efter och som du känner att när du har sett det då är det verkligen vår?
Snödroppar! Och så krokusarna i rabatten på framsidan! Addera fågelkvitter på det och solsken som värmer då vet jag våren återigen är på väg tillbaka!  

 • Vilken är den bästa boken du har läst hittills i år?
Marcus Olaussons Seramhema: De rotlösa är den allra första som dyker upp i mitt huvud! Därefter har vi Christian Johanssons Skönheten och Johannes Pinters Vackra kyrkor jag besökt och de fruktansvärda väsen jag där möt. Sedan skulle även Anna Blixt kvala in här med sin bok Fredens pris. Idel svenska författare alltså! Än så länge =)

 • Om några veckor är det påsk, och många läser gärna ”påskkrim” då. Har du några sådana planer?
Louise Penny, Ett ohyggligt avslöjande, Tana French, En hemlig plats och Bron av Stephen Booth är tre nya titlar som jag vet finns på mitt bibliotek så de tänkte jag försöka norpa och läsa som påskekrim!

  • Finns det någon debutant eller för dig ny författare som du ser extra mycket fram emot att läsa i vår?
Jag såg att Oliver Tuc kommer ut med en ny i vår och eftersom jag är väldigt sugen på att läsa hans första bok så hamnar även denna på önskelistan inför våren. Hans första bok heter Fyrtio dagar utan skugga och den nya heter Skuggorna vänder om.  Madeleine Bäck är en svensk debutant som verkar väldigt intressant, hennes bok heter Vattnet drar.  Sedan hittar jag Lucy Robinson som är en ny författare för mig som med sin bok Dagen då vi försvann kan bli en del av vårens nya läsning. Även Garys Bray är en ny bekantskap, hennes bok heter En sång för Issy Bradley. Även Clare Mackintosh är ny för mig och hennes bok Jag lät dig gå har jag sett en hel del gott om så den hade varit intressant att läsa.

  • Slutligen: finns det någon bok som ger dig extra mycket vårkänsla? (Kan vara genom omslag, innehåll… Berätta varför du väljer just den!)
När jag sitter och bläddrar igenom förlagens vårkataloger så är det faktiskt tre böcker som skapar vårlängtan hos mig. Inte direkt genom omslaget utan mer direkt pga innehållet i böckerna. När våren kommer smygande så brukar högarna med trädgårdsböcker växa lavinartat hemma hos mig. För med våren kommer också längtan efter att få göra något fint av den pyttelilla trädgård vi faktiskt har. I år kommer fokus och pengar läggas på att bygga staket så att vovven kan vistas ute på ett säkert sätt. Men nog ska väl både en och annan liten växt få hitta hit! Här är tre böcker som skapar vårkänslor hos mig: ( Den sista har ett riktigt snyggt omslag med!)


14 kommentarer:

 1. Trädgårdsböcker är verkligen njutbara att bläddra i så här års. :)
  Blev också intresserad av Fårbondens dagbok av James ReBanks, efter hur den beskrevs av förlaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst låter Fårbondens dagbok som en riktigt intressant bok! Tror det kan vara riktigt fascinerande att läsa.

   Radera
 2. I år har jag för första gången krokus på balkongen, de är nästan färdigblommade redan. Och jag tror faktiskt att jag såg krokus utomhus i dag när jag åkte buss :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Jag har krokusar i rabatten på framsidan av huset och nu börjar de små sticka upp sina huvud! Spanar på dom varje gång jag går ut för att se hur långt de kommit =)

   Radera
 3. Kul att se att du bloggar lite igen, och att du ville svara på enkäten! Ha det bra :)

  SvaraRadera
 4. Trädgårdsböcker hör verkligen våren till. Håller med om att den nedersta är väldigt fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den nedersta ska jag nog ta och önska mig när jag fyller år tror jag!

   Radera
 5. Men oj, vad jag känner mig illa påläst nu. Alla de här böckerna som du just har läst eller vill läsa - de flesta av dem har jag inte ens hört talas om!
  Härligt att ni har så vårlikt i Småland - här i Stockholm är det rätt så rått och kyligt än så länge. Jag hade långkalsonger på mig när jag var ute i skogen med hunden på långpromenad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visst inte heller om många av de nya böckerna utan hittade genom sökning! Många tillhör dock författare jag läst innan och tyckt om. Idag när jag var ute med hunden så var det faktiskt på gränsen till för varmt med vinterjacka! Så skönt är det!

   Radera
 6. Penny passar nog bra till påsk! Och trädgårdsböcker är riktigt vårigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas bara på att den finns på biblioteket! Ska nog ta med hem lite trädgårdsböcker också!

   Radera
 7. Krokusar är ett underbart vårtecken :) Såg att de hade börjat blomma i fredags och då blev jag så himla glad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krokus är så vackra, så spröda men så otroligt vackra!

   Radera