Jay Asher & Carolyn Mackler, Personer du kanske känner
I denna bok får vi lära känna Emma och Josh, grannar och en gång i tiden bästa vänner. En förväxling med kärleken som hinder har gjort att de inte längre är vänner. En dag så får Emma en dator av sin pappa, året är 1996 och internet är ännu något nytt. Josh ger Emma en cd-romskiva med ett konto till America Online, maila kunde man göra det och söka lite på nätet. Men Emma får istället upp en sida, en blå sida som kallas Fackebook, en sida full med folk, bilder och konstiga små rutor där folk verkar berätta om alltifrån vad de äter till middag till vad som händer i deras privat liv. På denna sida hittar Emma sig själv, fast sig själv om 15 år. Efter ett tag förstår Emma att det hon ser på sidan, både om sig själv och faktiskt även om Josh, det är sådan som händer dem i framtiden. Någon gång om 15 år så kommer tydligen denna sidan vara den sida som alla använder för att dela med sig, helt öppet, både smått och stort om sina liv.
1996 så visste jag knappt vad datorer var för något, men inte så mycket mer än så. Jag gick fortfarande i högstadiet då och jag var den sista kull på en skolan som faktiskt lärde sig maskinskrivning! Först 1998 på gymnasiet kom jag i kontakt med datorer och där fick vi även lära oss att använda internet, att söka på nätet var ofantligt häftigt och ICQ, det gamla chatprogrammet var så otroligt coolt. Tänk att man kunde via en dator sitta och prata med en främmande människa på andra sidan jordklotet!
Boken handlar om just internet och det märks tydligt att året är 1996, det finns mängder av tidsmarkörer som ska tydliggöra året och tiden. Det är intressant att läsa om Emma och Josh, deras häpnad över detta fenomen som kallas Facebook och det är många funderingar kring hur folk kan tex uppdatera sin sida fast de tydligen sitter i en bil. Mobilen är ju ännu en tegelsten och inte något varje människa har, och om man har en mobil så är den till för att ringa med och går inte att använda till något annat. Det är så roligt att läsa om Emma och Joshs funderingar kring framtiden men tyvärr så tappas själva diskussionen kring Facebook och internetanvändandet bort och försvinner i en vanlig roman som mer kretsar kring kläder, kärlek, skolan och vänner. Det är inte en dålig bok men inte heller superbra. Jag gillar den för jag själv minns 90-talet och ett liv utan datorer och internet. Men på det stora hela blir det lite av en besvikelse faktiskt. Men det är ändå en trevlig läsning och jag fnissade faktiskt igenkännande ett par gånger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar