torsdag 4 februari 2016

Utpost av Ann Augirre

Ann Augirre, Utpost
Rec-ex ifrån Modernista förlag. Tusen tack!

OBS: Detta är bok tv i serien så det kan förekomma spoilers!


Handling:
Ingenting är sig likt för Spadertvå. När hon levde under jord betraktades hon som vuxen. Numera, i staden Räddning på Ovansidan, uppfattas hon som en ung problemtjej, och hon måste gå i skolan. Men Spadertvå passar inte in bland de andra tjejerna: Det enda hon kan är att slåss. Dessutom har hennes stridspartner Tålig tagit avstånd från henne. Hennes känslor för honom har inte förändrats, men han verkar inte ens vilja komma i närheten av henne längre. Förvirrad och ensam letar hon efter ett sätt att komma bort från staden.

Hon anmäler sig som frivillig till de sommarpatruller som skyddar odlarna medan de arbetar på fälten utanför stadsmuren. Det brukar vara ett rent rutinuppdrag, men situationen har förändrats på Ovansidan. Missfostren håller på att bli smartare. De spanar. Väntar. Planerar. De tycks ha bestämt sig för att krossa Räddning. Det krävs en orädd jägarinna som Spadertvå för att stoppa dem.

Vad jag tyckte:
Jag älskar verkligen när man läser en serie där man börjat med bok ett som man tokgillade för att sedan börja på bok två och det är samma tokgillande med en gång! Så är det med Utpost tycker jag, här fördjupar verkligen Ann Augirre sitt världsbygge och sina karaktärer samtidigt som hon låter allt växa ordentligt. Jag gillar verkligen det komplexa i det lilla samhället Spadertvå och hennes vänner kommit till. Om hur det påminner om traditionella och starkt religiösa samfund där det finns tydliga strukturer som alla invånare bör följa. Det finns en bok som talar om för de boende vad som är rätt och vad som är fel. Samtidigt så har också människorna ramlat tillbaka i gamla könsroller med där männen har arbete och kvinnorna sysslor.... I Augirres slutord får vi veta att själva samhällsbyggandet är något författaren lagt ner mycket tid på. Så genom studier och data så har hon byggt en hypotetisk stad baserad på denna fakta. Mycket intressant!.

Detta är något som inte passar Spadertvå, hon är född jägarinna och det är det enda hon vet något om. Hon är på alla sätt respektfull inför det samhälle som faktiskt räddade livet på henne och hennes vänner men hon har samtidigt svårt att anpassa sig. Hennes uppväxt och liv i Underjorden var brutal och mycket hård så det där med mänskliga relationer och närhet är svårt för henne att förstå.  Genom jämförelser mellan dessa två vitt skilda platser, det civiliserade samhället Räddning ovan jorden och det mer primitiva samhället Enklaven under jorden så lyckas, tycker jag, Augirre väva in mycket om genusperspektiv, maktperspektiv och den individuella friheten

Jag tycker det är snyggt gjort av Augirre att väva in sådana här frågor i sin dystopiska miljö där hon också försöker problematisera kring varför världen ser ut som den gör idag. Vi får en ännu större inblick i händelser som skedde innan världen gick under och vi får också lära oss vad mutanterna är egentligen.  Augirres serie är en av de bättre dystopi-serier jag läst på länge och det som gör att den sticker ut så mycket är dels själva världsbygget men också hennes fantastiska karaktärer som känns trovärdiga och äkta. Även själva miljöerna och beskrivningarna om detta är väldigt välgjorda och gör att läsningen känns extra bra. Dessutom är det spännande men av en mer långsamt form än i förra boken, det är först in mot mitten av boken det dyker upp en hel hög med action och spänning. Men det är bra med variation! Samtidigt är det  välbehövligt att få tid att gå in lite mer på djupet hos de olika karaktärerna och som jag nämde tidigare få lära känna världen ännu bättre. Samt ta sig tid att få med viktiga frågeställningar, för även om det är en dystopi riktad till tonåringar och unga vuxna så behöver den inte bara vara lättsam och underhållande. Den kan även väcka frågor och tankar, skapa samtal och här i Utpost kretsar det mycket kring Spadertvå och hennes roll som kvinna. Skönt där att Spadertvå får förbli sig själv men även att hon visar respekt för det som gäller i byn på ett sätt som fungerar för henne men också de andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar