måndag 29 februari 2016

Bortom portalen

Bortom Portalen, Fantastikportalen
Rec-ex ifrån Oscar Källner ( Fafner förlag), Tusen tack

Handling:
Tondöva zombier, dunkla speglar, dränkta världar och en ondska bortom tid och rum. Bortom portalen är en novellsamling med totalt 11 noveller skrivna av svenska fantastikförfattare.Tre av novellerna är vinnarna i den novelltävling som Fantastikportalen ordnade förra sommaren. Den kommer ut idag!

 Bakom detta projekt ligger Fantastikportalen som är en samling av några av Sveriges mindre förlag. Förlag som har stark fokus på just fantastik, alltså fantasy, science fiction och skräck. Så här skriver de på sin hemsida "Fantasy, science fiction och skräck är alla väl representerade genrer i den svenska utgivningen. Fantastikportalen startades av flera av de nischade förlagen och ambitionen är att sidan ska vara till nytta både för branschfolk såväl som nöjesläsare. Här finns bokpresentationer, recensioner och annat intressant samlat på ett och samma ställe."

På hemsidan Fantastikportalen kan man läsa mer om de olika förlagen och deras olika böcker. Jag fick min förfrågan ifrån Oskar Källner på Fafner förlag, som dessutom har med en novell i samlingen. Jag kommer skriva kort om varje novell då det är en sådan bredd och skillnad på de olika novellerna. Så jag ber om ursäkt i förväg för ett väldigt lång inlägg! Jag kan dock säga redan nu att jag varmt rekommenderar Bortom portalen då det ger en underbar inblick i den bredd och skicklighet som finns hos de svenska fantastikförfattarna.

( Jag hade tänkt visa upp mitt egna fina exemplar med den tjusiga signeringen av Oskar Källner.... Dock så har jag på den hårda vägen fått lära mig att ekvationen: Kaffekopp+katt+bok inte är en lyckad ekvation. Det är en ekvation som slutar med svordomar faktiskt...)

Vad jag tyckte:

Emma 2.0 av Anita Mederyd ( vinnare i novelltävlingen)
Emma hade drömmen strax framför henne, hon skulle börja balettakademin och bli den världsberömda stjärna hon alltid drömt om. Vid hennes sida finns Filip. Men genom en tragisk olycka förändras allt. Emma blir svårt skadad och får amputera sitt ena ben. Men det finns möjligen en räddning, en operation med nanoteknik som kan återskapa Emmas ben. Allt kommer bli bra igen? Eller? Emma 2.0 är en välskriven och intressant novell som lyfter fram ett spännande ämne. Jag såg på tv för inte så länge sedan om just nanoteknik som skulle kunna användas till delvis förlamade personer. Så det känns som ett aktuellt ämne. Det som sedan händer får det faktiskt att krypa i mig, Anita Mederyd lyckas skapa en riktigt obehaglig känsla. Nästan klaustrofobisk.

Marina av K.G Johansson ( Affront förlag)
 Denna novell har jag läst tidigare men det höll verkligen för en omläsning. Här befinner vi oss i en värld som är helt dränkt. Marina lever högst upp i ett höghus med vattnet bara en liten bit ifrån fönsterkarmen. Helt ensam väntar hon på någon. En vemodig berättelse tycker jag med ett långsamt tempo som är väldigt tilltalande. På sin korta rymd fångar den så mycket känslor och tankar.

Tidsögat av Hans Olsson (Zakuli förlag)
 En helt okänd författare för mig men med en mycket intressant novell. Två bröder som leker med krafter bortom deras fattningsförmåga. Det är inte en så lämplig idé. Rättfram och enkel men på ett spännande sätt. En bra novell.

De vita av Boel Berman ( Undrentideforlag)
Även denna novell har jag läst tidigare men jag läste gärna om den eftersom jag tycker så mycket om den. En fruktansvärd sjukdom har spridit bland människorna där de insjukna sakta sakta blir allt kallare. Där deras beröring räcker för att sprida smittan vidare. Vi får följa en kvinna vars make blivit sjuk, hennes kamp skildras med en sådan intensitet och närhet att jag blir riktigt berörd.  En stark och vemodig berättelse om hopp, längtan och kärlek.

Sjung kära syster av Marcus Olausson ( vinnare i novelltävlingen)
En värld fylld av zombier, två systrar i en kamp som kanske är dom övermäktiga och vapnet de har är sina röster och instrument. För i Olaussons värld så går det att kämpa med musiken och sången som vapen. Zombierna är tondöva och klarar inte av att sjunga längre. Medan människan kan det för att skapa mat och överlevnad. Detta blev en av mina favoriter, jag verkligen älskar hur ny och fräsch den känns. Med helt nya element som är skrivna på ett helt fantastiskt sätt. Enda felet är egentligen att jag vill ha mer!

En hemlighet i öknen dold av Lupina Ojala ( Catoblepas förlag)
En viktoriansk steampunk novell med en nypa Indiana Jones och en hint av Hercule Poirot! Så upplevde jag denna novellen och jag tokgillar det! Karaktärerna, detaljerna och miljöerna är helt underbar och jag älskar det lekfulla i novellen. Underbart äventyr Lupina Ojala och jag hade gärna läst fler noveller om Edgar och Sara!

Irrbloss av Linda Hallgren ( Epok förlag )
En märklig novell som jag faktiskt läste två gånger men ändå har lite svårt att förstå mig på. En man som ligger inför döden får ett oväntat besök. En annorlunda novell med ett fint språk. Den vindlar sig hit och dit och jag får inte riktigt grepp om den. Men väl värd att läsa ändå.

Oppenheimer blues av Love Kölle ( Sigill förlag)
Ytterligare en märklig novell som bjuder på en minst sagt hisnande läsupplevelse. Det är en berättelse om artisten Johnny Hiroshimas uppgång och fall men också om piratkopierad musik, fejkade självmord och märkliga mänskliga kopior. Egensinnigt och annorlunda.

Väskan av Ida Tellestedt ( Swedish Zombie förlag )
Här vi en skräcknovell av äkta splatterkaraktär. Hämnden är verkligen ljuv i denna novellen och huvudpersonen Lisa ger tillbaka efter så många år av mobbning av förnedring. Jag tänkte på boken Carrie, i alla fall en viss scen i den boken men så att säga tvärtom. Actionfylld, rått och rejält blodigt. Kanske inte min stil helt igenom men det är en välskriven novell.

De tomma av Alexandra Alexandersson ( Vinnare i novelltävlingen)
Här förflyttas vi tillbaka i tiden till en medeltida värld där något har riktigt fel. Vissa av de nyfödda barnen föds som tomma, det finns helt enkelt inget hos dom. Deras ögon är svarta och deras själar verkar inte finnas där. Här får vi möta en ung man vars hustru just ska födas deras första barn. Ett barn som föds tomt, och därmed borde pappan ta livet av barnet. För det är ju bäst så. Men detta klarar inte mannen av och han flyr in i skogen med sitt nyfödda barn. En spännande novell med starka fantasyinslag men också med stråk av mörk skräck. Samtidigt är det också en berättelse om en fars kamp för sitt lilla barn. Jag blev mycket förtjust i denna novell. Några glapp fanns där i berättelsen men överlag så var det en mycket trevlig novell som jag njöt av att läsa.

Jormungard av Oskar Källner ( Fafner förlag)
Lina har äntligen fått ett nytt arbete, på AUKOL, Avdelningen för upphovsrättsrelaterade Kultur och Litteratur. Långt under jorden, i en korridor som aldrig verkar ta slut får Lina ett rum med en dator som hämtad ifrån stenåldern. Möjligen är det så att hennes arbete egentligen rör sig om något helt annat? Möjligen finns där hemligheter gömda bakom alla de där dörrarna i den evighetslånga korridoren. Och vart tog den som hade Linas arbete innan vägen? När man läser Oskar Källners noveller så vet man aldrig i förväg vad som kommer hända eller vart man kommer ta vägen. Det är bara att luta sig tillbaka och följa med på färden! Samt njuta av hans fantastiska språk och hans hantverksskicklighet. Jormungard är en galen novell men på ett väldigt fantastiskt bra sätt! Underbart!







2 kommentarer:

  1. Håller på och läser denna nu, men bara en novell då och då när jag är mellan två böcker. Har kommit lite drygt halvvägs och jag gillar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det bästa sättet att läsa en novellsamling, en i taget. Annars blir det lätt för mycket.

      Radera