måndag 8 februari 2016

Vackra kyrkor jag besökt och de fruktansvärda väsen jag där mött av Pinter

Vackra kyrkor jag besökt och de fruktansvärda väsen jag där mött av Johannes Pinter
Rec-ex ifrån Zombie förlag, tusen tack!

Handling:
Vackra kyrkor jag besökt utspelar sig i Sverige idag, och handlar om Valdemar Aurelius, väktare och väsenjägare. Alla de gamla nordiska sagorna och myterna är sanna, och dess varelser och väsen lever bland oss, strax utanför vårt synfält, i och omkring landets vackra kyrkor. Det är Valdemar som håller ordning på dem. Nu måste Valdemar möta ondskan på två flanker: han finner inte bara att det är något stort i görningen i denna övernaturliga värld parallell med vår – han får dessutom diagnosen cancer. Kommer två strider att bli en för mycket?

Vad jag tyckte:
Ursäkta mig nu men j-vla vilken bra bok detta är! Denna bok fick mig nästan att missa gå av tåget härom veckan då jag var så fast i handlingen och knappt kunde slita mig ifrån den.  Då jag fick boken som rec-ex i form av en e-bok så var mobilen klistrad i min hand under det dygn som det tog för mig att läsa boken. Jag kunder inte slita mig ifrån denna mörka, vackra och outsägligt sorgliga berättelse.

 Valdemar är en karaktär jag tar till mig direkt och jag hejar på honom hela vägen, hans kamp både mot de yttre monstren samt det inre monstret är så väl tecknade och levande. Men jag fäster mig också mycket vid Stella och Gregor, de är så intressanta och levande karaktärer. De har så många tilltalande egenskaper och jag berörs av deras respektive livshistoria.

 Jag älskar verkligen hur Pinter har byggt hela sin värld eller rättare sagt hur han är byggt ut vår verklighet med ytterligare en dimension. En dimension där alla våra väsen och monster håller till, där sagor och myter inte är bara sagor och myter utan faktiskt helt sanna.  Jag älskar också hur Pinter låter kyrkorna vara portar mellan den världen och vår egen. Jag kommer nog aldrig kunna besöka en kyrka igen utan att titta lite extra omkring mig!

När jag läser Vackra kyrkor... tänker jag både på Van Helsing och Constantine. En ensam man som med ett fulladdat hagelgevär, silverkulor, några krucifix och ett uppslagsverk bekämpar alla möjliga väsen och monster. Vid hans sida står Gregor, orubbligt och lojalt.  Vackra kyrkor...är ett fullspäckat actionäventyr där författaren bara kör på, han krånglar inte till det med långa onödiga förklaringar utan han kastar in i handlingen både troll, vampyrer, näcken och odöda som i en blodig och vansinnig roadtrip tvärs över hela Sverige bildar något helt unikt och säreget . Men i slutet finns där två appendix, ett över alla de kyrkor vi besökt och ett över alla de väsen vi mött. Smart gjort då man kan läsa mer utförligt om de olika väsen och händelser vi stöter på utan att författaren behöver tynga ned själva berättandet med alla denna fakta.

Men även om Vackra kyrkor... är actionspäckad så finns där också en vemodig och stark skildring över livet och döden hos den egna individen. Sorgen över att kroppen förfaller och frustrationen över att det faktiskt finns monster man inte kan vinna över. Det berör mig väldigt mycket och jag blir så ledsen över Valdemars öde. Samtidigt så finns där en härlig mörk humor som bidrar till ett och annat skratt, inledningen där Gekås är inblandat är så humoristiskt att jag skrattar rakt ut!

Vackra kyrkor.... är rejält underhållande och jag njuter hela vägen igenom ( även om jag har ett och annat att säga om slutet.....)

2 kommentarer:

  1. Jag har funderat på den här men varit lite tveksam, nu bara måste jag ju läsa den. :-)

    SvaraRadera