tisdag 23 februari 2016

En sån som du av Gillian Flynn

Gillian Flynn, En sån som du

Handling:
Kvinnliga kunder som kliver in genom dörren till tarotstudion Anden i handen möts av sierskor, kristallkulor och kortlekar. Manliga kunder fortsätter vidare till det potpurridoftande bakre rummet, där studions parallella verksamhet pågår, med en kompletterande stab av olagliga soft-core-prostituerade. Efter att ha drabbats av en förslitningsskada i handen får en av kvinnorna i det bakre rummet – en driftig boknörd med en förkärlek för skräckromaner – hoppa in som medium. 

Men det som ser ut att bli ett välkommet avbrott tar en oväntad och olycksbådande vändning när en av de välbärgade förortsfruarna som bokat tid berättar en otäck historia som inte tycks vara inbillning

Vad jag tyckte:
För det första så blev jag rejält besviken när jag hittade denna på biblioteket där den stod på novell-hyllan. Jag hade fått för mig att det var en helt vanlig bok men det visade sig vara en novell istället. Förvisso en rätt lång sådan men det blev ändå något av en besvikelse. Innehållet kunde heller inte väga upp detta faktum. Även här blev jag något besviken och återigen var det förväntningarna som ställde till det. Jag förväntade mig en spökhistoria åt det gotiska hållet och förvisso får jag en del av det men slutet bjuder på en oväntad vändning som jag inte riktigt gillade.

Språkmässigt har Flynn dock samma skärpa som vanligt och hennes karaktärer är så där trasiga och kantiga som de bör bara. Hon är skicklig på det hon gör Flynn och visst gillade jag att läsa En sån som du. Det är mörkt, skitigt och skruvat precis som vanligt på just det sättet som Flynn gör riktigt bra. Jag tror att jag tyckt mer om denna speciella novell om jag inte haft de förväntningar jag hade. För det är ju bra och jag njuter av läsningen men det var ju inte detta jag förväntat mig. Flynn mixar de gotiska elementen med de mer thriller-aktiga på ett otroligt skickligt sätt och visst finns där en hel del spänning i denna korta novell.

 Nu vill jag inte avråda någon från att läsa En sån som du. Tvärtom! För den som inte läst Flynn innan kan det vara en fin start att börja med denna så man får bekanta sig med Flynns skruvade och dysfunktionella personer på ett lagom sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar