måndag 20 april 2015

En annorlunda kärlekshistoria: En annan dag av Eva Holmquist

Eva Holmquist, En annan dag (e-novell)
Rec-ex ifrån författaren, Tack så mycket!

Jag fick en förfrågan ifrån Eva Holmquist om jag möjligen skulle vilja läsa hennes novell En annan dag som kommit som e-novell. Jag har redan läst novellen när den var med i antologin Kärlek i maskinernas tid men jag läste mer än gärna om den!

En annan dag handlar om Bella och Tom, de är båda androider och skapade för att betjäna andra. Bella och Tom är stationerade på ett lyxtåg där deras enda uppgift är att servera och passa upp. De är betjänter men utan förmånen att ändå anses vara mänskliga eller ens lika värda som en människa. En mänsklig betjänt kan vara nog så osynlig men det går inte helt glömma att de är mänskliga. En android är ju delvis en maskin och därför per automatik mindre mänskliga.  Att de alla kallas Ada eller Charles är även det ett sätt att göra dom totalt osynliga och till något som bara ses som en maskin. Det är ju så lätt att som en av de resande i lyxtåget säger slänga bort dom och bränna dom om dom inte gör det de ska, de är ju alltid utbytbara med nya bättre modeller. Bella vantrivs och känner sig maktlös, hon blöder som dom, hon känner som dom och hon tänker som dom. Så varför ses hon då som mindre värd? Så här står det på ett ställe, där Bella precis blivit stucken i benet av ett barn:
  "-Häftigt sa ungen och skrattade förtjust. -Hon blöder! - Det gör alla androider sa hans pappa utan att lyfta blicken från nyhetsskärmen.Det är för att vi inte ska besväras av att de ser alltför mycket ut som maskiner. Det sved i hennes ögon men hon tänkte inte gråta inför dom. De visst mycket väl att hon var gjord av kött och blod trots sin elektroniska hjärna. Hon kunde inte förstå varför varenda unge måste plåga henne för det."

 Och Tom, mannen hon älskar men aldrig kommer bli tillåten att älska. Tom och Bella är låsta till tåget, de får aldrig lämna det, inte förrän den dag då de är trasig och det är dags att uppgradera med en ny modell. En annan dag är en gripande och vacker kärlekshistoria samtidigt så rymmer novellen ett aktuellt ämne nämligen fördomarna mot och om de som inte är riktigt som alla andra. Novellen genomsyras av ett starkt vi vs dom tänk där Bella och Tom anses vara dom som inte riktigt är som alla andra och därför inte passar in. Skrämmande aktuellt idag med tydliga spår ifrån tider då detta faktiskt hände i verkligheten.  Men jag vill inte berätta för mycket om handlingen utan jag låter er upptäcka Eva Holmquist fantastisk novell på egen hand. För En annan dag är väl värd att läsas och den tål att läsas flera gånger om.

2 kommentarer:

  1. Härlig novell som jag tyckte jättemycket om. :-)

    SvaraRadera