onsdag 1 april 2015

Film-Onsdag: The Lone Ranger

The Lone Ranger

Handling:
Indiankrigaren Tonto berättar de otaliga berättelser om hur han 1869 träffade åklagaren John Reid efter att Johns bror, rangern Dan Reid och alla andra rangers dödats av den hänsynslösa Butch Cavendish. Då blev John förvandlad till en legend om rättvisa, The Lone Ranger. Tillsammans begav sig Tonto och John/The Lone Ranger ut i vilda västerns öken för att hämnas på Cavendish och hans blodtörstiga gäng som höll på att få folket att tro att indianerna låg bakom de mord som pågick i Texas.

Filmen är löst baserad på karaktären Lone Ranger som här i Sverige kallades för Svarta masken. 

Vad jag tyckte:
Inledning av filmen är riktigt träffsäker, en ung kille utklädd till just Lone Ranger befinner sig på ett tivoli runt 1930 och naturligtvis dras han mot det tält som rymmer Vilda Västern utställningen. I en monter står en skrynklig indianfigur med en död kråka på huvudet. När pojken lutar sig fram att titta närmare så blinkar indianfiguren mot honom! Sedan tar berättelsen vid, via indianen Tontos återblickar över vad som verkligen hände den där gången för länge sedan när han för första gången träffar John Reid.  Man skulle kunna säga att filmen är en humoristisk parodi på gamla vilda västern-filmer, här finns mängder av actionscener, förvisso inte dueller men väl en massa springande på tåg, i tåg och även ridande bredvid tåg. Det finns skjutande, pisksnärta, galopperande hästar, unga damer i nöd, bufflar och en typisk vilda västern stad. Men det är en varsam parodi berättade med värme och humor, med respekt för de gamla vilda västern-klassikerna.  Det är även en berättelse om en mans starka övertygelse på att rättvisa går att ordna även i Vilda västern. Tillsammans bildar dessa element en charmig, rolig och rafflande film väl värd att lägga sin tid på.

Jag blir mycket förtjust i Tonto där Depp lyckas uppvisa de galna och komiska dragen på ett sådant sätt att det inte känns överdrivet eller fånigt. Utan de känns äkta och när man kommer en bit in i filmen så förstår man mer vad som ligger bakom Tontos utklädnad och vad den döda kråkan står för. Tydligen tackade Depp ja till rollen som Tonto efter det att han fått veta att hans släkt härstammar ifrån comancherna. Även Armier Hammer skapar en trovärdig rollfigur som John Reid, den blivande Lone Ranger. Armier Hammer var en ny bekantskap för mig och vad jag förstår så har han än så länge bara förekommit i mindre roller tidigare. The Lone Ranger är en av hans få större roller och hans nästa projekt blir i en film som heter The Man from U.N.C.L.E. Jag ser gärna fler filmer av honom då hans rollprestation i Lone Ranger lovar gott. Sedan måste vi också prata om den onde i filmen, Butch Cassidy spelade av William Fitchner. Han lyckas skapa en genomrutten ond karaktär som man ändå på något sätt hejar på lite i smyg! Det negativa skulle man kunna säga är att kvinnor förekommer endast i två bifigurer som dessvärre får väldigt lite tid. Dels är det ju den unga damen i nöd och en bordellmamma spelad av Helena Bonham Carters.

Produktionsår: 2013
Medverkande: Johnny Depp, Armier Hammer, William Fitchner, Helena Bonham Carters, Ruth Wilson
Direktor: Gore Verbinski
Längd: 149 min
Genre: Action, Äventyr, Västern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar