lördag 25 april 2015

Livet och dödens villkor, Belinda Bauer

Belinda Bauer, Livet och dödens villkor

Handling:
Ensamma kvinnor terroriseras medan deras hjälplösa familjer tvingas se på. Det är en sjuk lek där bara en av deltagarna känner till reglerna – och när reglerna sedan ändras heter den nya leken Mord.

Tioåriga Ruby Trick bor med sina föräldrar i den råa och fuktiga kustorten Limeburn, och hon har sina egna rädslor: mobbare på skolbussen, skogen som är nära att tränga ut familjens hus i havet, hotet om skilsmässa. Att hjälpa sin pappa hitta mördaren kan vara Rubys nyckel till att hålla honom kvar. Men det gäller att mördaren inte får tag på henne först

Vad jag tyckte:

Jag älskade Belinda Bauers första bok Mörk Jord, jag gillade verkligen Skuggsida och Ni älskar dom inte med polisen Jonas Holly men boken Betraktaren fick jag aldrig grepp om. Det är den enda boken jag inte läste klart, kanske jag provar igen vid ett annat tillfälle.

 Men i Livet och dödens villkor så är jag tillbaka i den där älsk-fasen som jag fick i Mörk Jord. Här är det återigen ett barn som berättar och det är ur Rubys perspektiv vi får följa händelsernas utveckling. En utveckling som verkligen kryper in under skinnet på mig och där jag känner så starkt för Ruby och hennes öde. Bauer lyckas skapa en tätt skriven berättelse med oanade vändningar och där även om jag redan i mitten börjar ana mig till vad som händer så gör det inget. Istället sitter jag där med andan i halsen och följer Rubys väg mot undergången och jag önskar så innerligt att jag ska ha fel. Ruby är en ensam tjej, mobbad i skolan, fattiga hemförhållande och trasiga relationer med sina föräldrar. Det är de här skitiga, mörka och fattiga miljöerna som Bauer är så skicklig på att återger och som skapar en intensiv känsla av obehag hos mig som läsare. Fattigdomen och arbetslöshetens gråa hopplöshet, de ständigt fuktiga husen som ligger alltför nära havet och de trasiga relationer är något som Bauer är väldigt duktig på att skildra.  Bit för bit så mejslas historien fram, detalj läggs på detalj och sakta så uppdagas hela historien med sina mörka vrår och bottnar. Belinda Bauer uppvisar stor ömhet i sina karaktärsskildringar, den unga polisen, den ensamma skolfröken och en kärlekskrank pojke får alla sin plats i Bauers värld.

Har ni inte upptäckt Belinda Bauer ännu? Gör det! Ni kommer inte att ångra er!

6 kommentarer:

 1. Jag tyckte jättemycket om Mörk jord och har tänkt läsa något mer av Bauer. Kanske Livet och dödens villkor får bli nästa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter väl som en bra idé =)

   Radera
 2. Den här borde jag nog egentligen läsa snart, men jag vill helst läsa böckerna i den ordning de kommit ut. Och jag har precis bara läst Skuggsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, jo sådan är jag med egentligen men jag fastnade så i Betraktaren, den fjärde boken och tänkte att eftersom den och så denna är helt fristående så kände jag att jag kunde hoppa b
   Betraktaren =)

   Radera
 3. Du får den att låta bra :) Får se till att prova Bauer någon gång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan varmt rekommendera henne, speciellt om man gillar mörka och obehagliga thrillers som även rymmer djup och allvar.

   Radera