söndag 19 april 2015

Tv:serie-tips!

Jag måste bara få tipsa om en tv-serie som jag och kära sambon började se här i veckan.  Vi ser den via Netflix och jag vet inte om den finns någon annanstans att se. Serien är skapad av Ricky Gervais, mannen som skapade den välkända tv-serien The Office, en serie jag för övrigt inte sett. Gervais spelar också huvudrollen i denna nya serie som heter Derek.

Derek handlar om en man som är lite udda, lite speciell men också världens snällaste. Derek arbetar på ett äldreboende som drivs av Hannah. Även Dereks bästa vän arbetar där som vaktmästare. Serien är filmad och skapad som en fiktiv dokumentärserie där vi följer Derek och de andra med sitt arbete på äldreboendet, ett grepp som är väldigt lyckat tycker jag. Varje avsnitt är 25 min långt och i det första pilotavsnittet så hann jag både gråta och skratta flera gånger om.

I svensk media så har inte serien fått vidare bra omdöme, SVD kallar rent av serien för ett haverie men jag föll för serien totalt. Nu har jag förvisso bara sett två avsnitt men jag gillar den varma och ömsinta tonen i serien. Att humorn blandas med djupaste allvaret och där Derek med sitt supersnälla hjärta av guld slår an en ton hos mig av både vemod och glädje. Seriens kuliss är ett äldreboende och här vävs det in en skarp kritik riktad mot omsorgen och vården av de äldre, att bara för att de är gamla och fattiga så ska de inte glömmas bort. Sedan har vi Hannah, kvinnan som driver äldreboendet och som karaktär är hon så lätt att känna igen sig i. En kvinna som ger allt, jobbar övertid, sliter som ett djur för att de andra ska må bra, ett starkt kvinnoporträtt tycker jag. Dougie, Dereks bästa vän och vaktmästare på äldreboendet är en bitter man men det är fint skildrat med ömhet för Dougie och hans bitterhet. En hjärtevärmande serie som berör och lockar en till både tårar och skratt. Det första pilotavsnittets slutscener leder till att båda jag och kära sambon har tårar i ögonen...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar