söndag 6 november 2016

Bödelns sång av James Oswald.

James Oswald, Bödelns sång

Handling:
En ung man hittas hängd i sitt hem i Edinburgh. Det ser ut som ett simpelt, sorgligt självmord, men kriminalkommissarie Tony McLean blir förbryllad av det egendomliga självmordsbrevet. En andra hängd man och ytterligare ett underligt meddelande pekar mot ett olycksbådande mönster.

McLean är mitt uppe i en utredning om prostitution och trafficking, och kämpar samtidigt med att försöka koppla ihop de två självmorden. Upptäckten av ett tredje självmord övertygar honom om att det ligger ont uppsåt bakom. När han gräver djupare finner McLean svar som kommer honom närmare inpå livet än han kunnat föreställa sig. Något skräckinjagande stryker omkring på stadens gator – och jakten på det riskerar att förgöra allt som McLean håller kärt.

Vad jag tyckte:

Jag är mycket förtjust i James Oswalds serie om kriminalkommissarien Tony McLean eftersom författaren bjuder på en mycket annorlunda deckare. En deckare som sticker utifrån mängden genom sin smarta intrig med små drag av det övernaturlig och det oförklarliga som lurar i skuggorna. Tillsammans med färgstarka och levande karaktärer skapar Oswald historier som verkligen sticker ut och som verkligen känns nytt och fräscht. Adderar man sedan utsökta skildringar av ett mörkt, skitigt och kallt Edingburgh, tillsammans med de noggranna detaljerna så blir serien helt enkelt en fullträff. Jag älskade första boken Flickoffret, blir minst lika förtjust i bok två Själarnas bok och bok tre gör mig inte alls besviken. Möjligen når den inte upp till samma höga förtjusning som jag kände inför bok 1 men det är så pass lite som stör så att på det stora hela kan jag överse med det. Det jag främst stör mig på är det alltid måste finnas en chef som verkligen är en idiot och som beter sig som en skitstövel på så många olika sätt. Detta etablerades i tidigare böcker med och just detta känns lite uttjatat. Men det är också det enda jag direkt kan gnälla på. För i övrigt bjuder Oswald på en nervpirrande och välskriven deckarhistoria som verkligen kommer att få både en och två obehagliga vändningar.  Emma som ju råkade ut för något mycket fruktansvärt i slutet på förra boken kommer ta stor del av historien. Kanske lite väl mycket men det är ändå så pass intressant att det är ok. Bödelns sång är en mörk berättelse med starka drag av skitig realism. Dock så håller författaren en fin balans mellan det mörka och det lite ljusare, bland annat genom en torr syrlig brittisk humor!

Bödelns sång är en smart, intelligent och annorlunda deckare som jag verkligen kan rekommendera att ni läser. Men läs serien i rätt ordning, annars blir det nog inte en lika bra läsupplevelse.

2 kommentarer:

  1. Det här är en otroligt välskriven och lite annorlunda spänningsserie. Gillar de övernaturliga elementen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det verkligen, tycker väldigt mycket om denna serien och precis som du gillar jag de övernaturliga inslagen. Hoppas det kommer en ny snart!

      Radera