tisdag 22 november 2016

Den kallaste flickan i Coldtown av Holly Black

Holly Black, Den kallaste flickan i Coldtown

Handling:
Det är morgon och Tana vaknar upp i ett badkar. Det tar ett tag innan hon minns var hon befinner sig. Det var fest kvällen innan. I vardagsrummet hittar hon de andra festdeltagarna, de är döda och ett fönster står på vid gavel. Någon har brutit mot regeln som säger att man aldrig någonsin får öppna ett fönster efter mörkrets inbrott. När hon går vidare in i sovrummet hittar hon de enda överlevande, förutom hon själv. Svarta sopsäckar är uppsatta för fönstren och i sängen ligger Tanas före detta pojkvän Aidan bunden med silvertejp för munnen. På golvet bredvid ligger en annan kille fastkedjad. Hans hår är svart som bläck och när han tittar upp på Tana ser hon att hans ögon är röda som rubiner.

För att rädda sitt eget och de andras liv måste Tana ta sig in i Coldtown. Där lever monster och människor sida vid sida. Staden är farlig. Den är en bur, ett fängelse för de dömda och alla som vill vara med.


Vad jag tyckte:
Jag är väldigt förtjust i Holly Black som författare och har verkligen älskat hennes tidigare böcker. Men med just denna tog det väldigt lång tid för mig att ens komma igång med den och sedan tog det ännu längre tid för mig att avsluta den. Jag tycker inte det är en dålig bok på något sätt men av någon anledning så bet den sig inte fast ordentligt ( Ursäkta ordvitsen men var bara tvungen!) Det är ett väldigt intressant upplägg och hela idén kring de sk Coldtowns är ruggigt spännande att läsa om. Jag gillar också hur väl Black lyckas väva in hela den sociala media hysterin som pågår i vårt egna samhälle i sin historia om vampyrer. Att det i olika Coldtowns bor superkända vampyrer som sänder en nonstop dokusåpa på nätet om livet som kändisvampyr. Black väjer minsann inte för blod eller räliga detaljer i denna bok, det är fullt ös redan från början och det är inte någon vidare lättsam läsning. Men jag gillar detta faktiskt, det är rakt på sak och inget förskönande. Även om det är många  i boken som gärna vill försköna hela vampyrgrejen och göra det till en häftig statusgrej.

Jag gillar också att Tana för vara så kickass som hon är, rå och hårdbarkad men ändå känslig. Hon ursäktar sig verkligen inte, Tana, utan hon kör sitt race. Härligt och uppfriskande! Den kallaste flickan... är actionfylld lättsam underhållning som går fort att läsa.

1 kommentar:

  1. Har hört en hel del positivt om denna boken, så jag är lite nyfiken på den.

    SvaraRadera