söndag 13 november 2016

Vita spår av Emelie Schepp

Emelie Schepp, Vita spår 

Handling:
Ett X2000-tåg står stilla på Norrköpings centralstation i den kalla vinternatten. Ombord har en ung kvinna hittats död. Hennes fingrar är blodiga och från munnen droppar ett vitt skum. Det visar sig att kvinnan på tåget inte har rest ensam. Med sig hade hon en väninna som nu är spårlöst försvunnen. Vilka är kvinnorna? Och vad har hänt dem?
 
Ett märkligt fall måste lösas och Jana Berzelius kopplas in som åklagare. Men det dröjer inte länge förrän fallet blir mer personligt än hon har tänkt sig. Återigen ställs hon öga mot öga med sitt dunkla förflutna. När kriminalkommissarie Henrik Levin och hans kollega Mia Bolander får upp ett spår förstår Jana att misstankarna riktas mot en person i hennes absoluta närhet. En man hon helst vill glömma, en man som vet för mycket om henne. För att skydda sitt förflutna måste hon hitta den misstänkte innan polisen gör det. 


Vad jag tyckte:
Vita spår är en direkt fortsättning på den första boken som heter Märkt för livet och jag tycker att för bästa behållning bör man läsa böckerna i rätt ordning. Vita spår är en mörk och ruggig deckare/thriller där vi får fortsätta lära känna den annorlunda åklagaren Jana Berzelius. Samtidigt får hennes poliskollegor Henrik Levin och Mia Bolander en något större roll. Mia Bolander är dock en karaktär som retar mig till vansinne, så oansvarig och självisk. Men samtidigt visar det på en av Emelie Schepps styrkor, nämligen att hon tecknar sina karaktärer med äkthet och trovärdighet så att jag som läsare reagerar på dom och engagerar mig i dom.

Fallet som i sin tur är kopplat till Jana är av det mer obehagligt sorten och det kryper av obehag i mig när jag läser boken. Högt tempo och snabba växlingar bidrar till att skapa en spännande bladvändare som jag slukar i ett nafs. Emelie Schepp är en skicklig författare som skildrar arbetslivet på polisstation lika säkert som hon skildrar anti-hjältinnan Jana Berzelius. Vita spår är en spännande, smart och driven deckare/thriller som är väl värd att läsas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar