onsdag 23 november 2016

Drömmen om Everest av Jeffrey Archer

Jeffrey Archer, Drömmen om Everest

Handling:
Francis Drake, Robert Scott, Percy Fawcett, Charles Lindbergh, Amy Johnson, Edmund Hillary och Neil Armstrong är alla exempel på människor som lyckats förverkliga till synes ouppnåeliga drömmar. De har hyllats och ärats och alla har de blivit legender med en självklar plats i historieböckerna.

George Mallory hade en lika stark dröm och kanske lyckades han också uppfylla den. Fast det inte finns några bevis. Allt som talar för att han nått sitt mål är en sedan länge död kropp och ett saknat fotografi av en älskad hustru.


Vad jag tyckte:
Som jag i tidigare inlägg skrev så fastnade jag för bergsbestigning när jag såg filmen The Summit och på försökte hitta böcker om detta på biblioteket. Drömmen om Everest var en av de jag hittade. En fiktiv berättelse om  George Mallory, mannen som eventuellt kan ha varit den första människan som besteg Mount Everest. Något som inte kan bekräftas eftersom han försvann i samband med sitt försöka att bestiga berget. Den allra sista synen av Mallory så befann han sig 400 fot ifrån toppen av Mount Everest. Detta var kring år 1924. Först 1999 hittades hans kropp medan hans klättringspartner Andrew Irvine fortfarande än idag är försvunnen.

Drömmen om Everest är som sagt en fiktiv berättelse om en verklig person och jag tycker Jeffrey Archer lyckas otroligt väl med att skapa en levande skildring av denna person utifrån ett fiktivt perspektiv.  Jag upplever det som att Archer har gjort en gedigen research kring av dels Mallory men även av de övriga personerna och händelserna som skildras i boken. Det märks tydligt att Archer vill ligga så nära de historisk korrekta detaljerna men även att han samtidigt vill göra en läsvärd och spännande historia.

Jag älskar verkligen läsa om tidiga äventyrare som i en tid utan alla moderna hjälpmedel som gav sig ut för att utforska den okända världen. Äventyr i kombination med bergsbestigning blir verkligen en spännande kombination. Jag gillar också att Archer tar sig tid att skildra Mallorys liv inte enbart under själva expeditionen utan att vi får följa han längs hela vägen fram till denna största utmaningen av de alla. Det är ett välskrivet porträtt över en stor man och det märks att Archer hyser en stor beundran för Mallory och hans liv.  Drömmen om Everest är spännande och underhållande hela vägen igenom och jag kan varmt rekommendera den.

2 kommentarer:

  1. Det låter väldigt intressant, jag gillar när författare flörtar med verkliga händelser och personer.

    SvaraRadera
  2. Låter som en riktigt spännande bok. Den här kan jag tänka mig att önska mig i julklapp!

    SvaraRadera