torsdag 24 november 2016

Sagolunden av Sofie Bergting

Sofie Bergting, Sagolunden

Handling:
Huset var så fruktansvärt att blotta åsynen av det fick henne att stelna av skräck.

Sommarlovet börjar verkligen inte bra för Inez. En stillsam promenad genom skogen bakom sommartorpet slutar med att hon nästan drunknar i ett kärr. Var det inbillning eller var det faktiskt något som med klösande fingrar försökte dra ner henne i det mörka, djupa vattnet? Långt inne i de dalsländska skogarna ligger det övergivna barnhemmet Sagolunden. En gång om året väcks huset till liv igen och föreståndarinnan styr på nytt över alla barn som en gång bott där. Så även i år.

Inez kan tala med de döda. Men hon vet det inte själv än. Det enda hon vet är att hon måste ta sig till Sagolunden till varje pris.

Vad jag tyckte:
En sen natt låg jag sömnlös men saknade en bok att läsa. Mitt i natten och jag ville inte hålla på att tända lampor och leta fram en ny bok att läsa. Hade läst ut en bok precis innan jag släckte lampan. Så jag surfade in på biblioteket och hittade då Sagolunden som e-bok. Jag brukar inte läsa e-böcker men i kortare format så brukar det gå bra. Det visade sig vara ett väldigt bra val! Sagolunden är en ruggig och spännande spökhistoria för mellanåldern.

Inez är en intressant karaktär att lära känna och jag berörs starkt av henne. Mot sin vilja har hennes föräldrar bestämt sig för att bosätta sig mitt ute i skogen och de verkar inte ha tid över för att bry sig om vad dottern Inez tycker. Sofie Bergting skapar en smygande skräckkänsla där det otäcka till en början mest skymtar i ögonvrån. När vi sedan närmare oss mitten blir skräcken och det otäcka mer direkt och påtaglig. Det är skickligt att skapa en ökande spänning på detta viset där spänningen och det otäcka får utrymme att sakta växa fram. Det finns också en sidohistoria som sakta vävs in i huvudhistorien, en historia som gör ont att läsa. Sofie skriver skickligt med en lättsam ton men utan att förenkla på något sätt.

Boken är illustrerad av Peter Bergting och som vanligt är hans bilder helt fantastiska. Bilderna blir ett fint komplement till historien och bidrar till den där krypande otäcka känslan. Tydligen är Sofie och Peter äkta makar där jag tidigare enbart kände till Peter Bergtings böcker. Men i samband med läsningen av Sagolunden har jag nu hittat ytterligare en favorit författare som jag gärna vill läsa mer av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar